Les demandes contra les clàusules abusives de les hipoteques que presentin els ciutadans de la Catalunya Central es podrien resoldre a Barcelona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) està plantejant la centralització a les capitals provincials dels procediments amb la creació de jutjats especialitzats que s'encarregaran de resoldre l'allau de demandes que es preveuen de reclamació en matèria de clàusules abusives. El Col·legi d'Advocats de Manresa clama contra aquesta mesura i defensa que «la justícia perdrà proximitat», i pensa actuar per frenar-ho.

«Cada cert temps es parla d'una centralització de la Justícia, però aquest cop l'advertència és seriosa perquè en altres comunitats autònomes també ho estan plantejant», explica el president del Col·legi d'Advocats de Manresa, Abel Pié. Encara no hi ha data per a la «provincialització» d'a-quests procediments, que dependrà dels acords a què arribin el TSJ i el departament de Justícia de la Generalitat. Pié, que manté contactes permanents amb els responsables del departament, assegura que insistirà perquè facin marxa enrere.

No se sap el nombre de demandes per les clàusules terra que hi ha a la regió central. «No en sabem la xifra perquè estan obligats a resoldre els casos extrajudicialment, i així es impossible tenir-ne alguna idea. El que sí que es veu és que els bancs són proactius i només s'acabaran judicialitzant quan els bancs hi posin objeccions, però creiem que molts casos s'arreglaran abans d'arribar als jutjats, a través d'una negociació».

Altres procediments

Abel Pié alerta que hi ha la intenció de centralitzar també les execucions del jutjat social de Manresa. «Totes aquestes mesures obligarien els ciutadans de Manresa o Berga a presentar la demanda per casos com els d'acomiadament a Barcelona, on també se celebraria, si escau, el judici. Estem en contra que es buidi de contingut els jutjats més propers».