Venien a Catalunya des de Croàcia per conrear marihuana en localitats com Avinyó i se'n tornaven al seu país per vendre-la. La Guàrdia Civil ha detingut en cinc municipis catalans deu persones acusades d'integrar una banda internacional de cultiu i tràfic de marihuana, dues d'elles a Avinyó, on tenien el centre logístic de la banda. Tres detencions més s'han fet a l'Anoia (dues a la Torre de Claramunt i una a Igualada), i la resta a Vilassar de Dalt (Maresme) i Castelldefels (Baix Llobregat).

En l'operació, coordinada per l'Europol i dirigida pel Jutjat d'Instrucció 6 de Manresa, la Guàrdia Civil ha fet cinc escorcolls, incloent-hi la casa d'Avinyó que servia com a centre logístic. En aquest habitatge, s'hi van confiscar 305 plantes de marihuana. Segons fonts policials, servia com a centre operatiu per a la plantació, per a l'assecatge i per a la preparació de la droga per a la venda.

En total, en els cinc escorcolls s'han intervingut 900 plantes de maria, de quatre plantacions indoor diferents. També s'han requisat 8.000 euros efectiu i un vehicle de gran cilindrada, entre altres pertinences. El grup, d'origen croat, estava especialitzat en aquest tipus de plantacions i traslladava la droga a Croàcia i a països del nord d'Europa per a la seva venda i distribució.

La investigació, en la qual també ha participat la policia de Croàcia, es va iniciar el novembre passat. La Guàrdia Civli va poder cor-roborar com un grup de delinqüents croats, perfectament organitzats i amb antecedents per tràfic de drogues, s'havien desplaçat des del seu país d'origen fins a poblacions de la província de Barcelona per establir-hi diverses plantacions de maria. Per fer-ho, llogaven cases unifamiliars en zones residencials, on passaven desapercebuts entre el veïnat.

Després de diversos mesos d'investigació, els agents van poder verificar que, sense cridar l'atenció, diversos integrants de la banda visitaven aquests habitatges, en els quals, com a mínim, hi residia contínuament un d'ells. Prèviament, se'ls havia fet una connexió il·legal de fluid elèctric, des de l'enllumenat públic.

A més, els agents van detectar com altres integrants del grup feien viatges a Croàcia i a d'altres països del nord d'Europa, per tal de contactar amb compradors de substàncies estupefaents.

L'operació s'ha tancat aquest abril amb els escorcolls i les detencions. En les quatre plantacions de marihuana descobertes, s'hi van trobar instruments per al reg, làmpades de calor, fertilitzants, maquinària d'assecatge, empaquetat i envasatge, 900 plantes de maria i cabdells ja envasats i disposats per a la venda.