Una ambulància de transport no urgent, que no traslladava cap pacient en el moment dels fets, va atropellar ahir a la matinada dos rucs que van irrompre de sorpresa a l'autovia C-16, en sentit Berga, a l'Ametlla de Merola, al terme de Puig-reig. Els animals s'acabaven d'escapar d'una finca propera i anaven amb un tercer ase, que es va salvar de l'envestida. A causa dels fets, la conductora del vehicle sanitari, de 35 anys, va resultar ferida de consideració menys greu i, després de ser atesa pel SEM, va ser evacuada a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa.

Els fets van tenir lloc a 2/4 de 6 de la matinada al punt quilomètric 75,8 de la C-16, en sentit nord, entre l'Ametlla de Merola i Cal Vidal. Els dos rucs atropellats, dues femelles de raça catalana, van morir per l'envestida. El tercer animal del grup, també femella, va poder ser capturat sa i estalvi pels Mossos, just quan marxava del lloc espantat, segons fonts policials. El ruc, segons les mateixes fonts, va ser lligat al marge, mentre s'esperava que el recollís el seu amo.

Els tres ases catalans, segons les mateixes fonts, s'havien escapat d'una finca de la zona, situada a uns dos quilòmetres de la carretera. Els animals van resseguir un corriol fins que van arribar a la rotonda de l'accés nord de l'Ametlla de Merola a la C-16. Des de la rotonda, van començar a caminar per sobre de l'asfalt per una de les incorporacions a l'autovia i van entrar així a la calçada en sentit Berga, moment en què van ser atropellats per l'ambulància.

Consultat per aquest diari, el propietari dels animals va assegurar que la seva finca està tancada per un filat elèctric i que els animals s'haurien pogut escapar per un punt on el fil era a terra, «probablement per l'acció d'un porc senglar o d'un cabirol». Segons va lamentar, «no és la primera vegada que ens trobem el filat danyat per culpa dels porcs senglars. Les altres vegades ho advertíem a temps i ho podíem arreglar. Però, aquesta nit, els ases han vist que el fil elèctric no hi era, i han creuat a l'altra banda».

Segons va afegir, els ases que es van escapar eren els tres únics exemplars de ruc català que hi havia a la finca. Les dues someres mortes tenien 6 i 3 anys i cada exemplar estava valorat econòmicament en uns 3.000 euros. «Tenim un problema molt gran amb els porcs senglars», va lamentar l'home, que va afegir: «el que sap més greu és pensar el mal que els rucs haurien pogut fer a la carretera». I va recordar que els exemplars morts «són d'una espècie, la del ruc català, que està en perill d'extinció».