Un incendi originat en unes gàbies d’aus rapinyaires va causar la mort dimecres a la matinada de vuit exemplars de falcó, àguila i voltor, a l’interior del recinte del club hípic Equitació del Bages, al terme de Sant Fruitós. Malgrat que les instal·lacions estan dedicades a l’hípica i acullen més de cent cavalls, també disposen d’un petit espai per a aus rapinyaires, que és el que va cremar parcialment i que està llogat a un ocellaire.

L’incendi es va declarar poc abans de les 2 de la matinada, en un extrem del recinte d’Equitació del Bages, situat al camí de Viladordis. Les gàbies afectades es troben separades dels espais que aixopluguen els cavalls, 110 en total. Els animals no es van veure afectats pel fum, tot i que alguns es van esverar a causa del foc.

Les flames es van originar per causes que es desconeixen a l’interior de les gàbies, fetes de fusta. Els Mossos d’Esquadra van descartar aquest dimecres cap intencionalitat en l’origen del foc i van apuntar a una causa accidental o fortuïta. El propietari d’Equitació del Bages, Carles Velasco, va explicar a aquest diari que hauria pogut ser provocat per un curtcircuit.

En rebre l’avís de l’incendi, es van desplaçar fins a l’indret tres dotacions dels Bombers, que van donar per controlat el foc al cap de mitja hora. L’incendi no es va donar totalment per extingit fins a 1/4 de 4 de la matinada.

El foc va destruir completament una part de les gàbies, amb les vuit aus rapinyaires que hi havia a dins. La resta d’ocells que hi havia en aquesta instal·lació van sobreviure a l’incendi, ja que no totes les gàbies es van veure afectades per les flames. El foc, en canvi, sí que va cremar completament un contenidor propietat del club hípic, que s’utilitzava com a magatzem. Les flames també van afectar la teulada d’un mòdul-habitatge, on s’està el guarda de les instal·lacions. La superfície afectada per l’incendi és d’uns 50 metres quadrats.

El propietari del recinte, Carles Velasco, va explicar que les vuit aus mortes són propietat d’un ocellaire que té llogat un espai al club hípic per poder-hi tenir les gàbies. Segons va afegir, els ocells s’utilitzen per a espectacles i per al control de plagues de diferent tipus, com ara de rates. Ara mateix, va explicar, aquesta és la seva única utilitat, «ja que, des que va aparèixer el nou brot de grip aviària, de moment és prohibit fer espectacles d’aus enlloc», va explicar Velasco. «Normalment, aquests ocells es porten per fer demostracions en fires medievals o en d’altres actes», va afegir.