El nombre de renovacions del DNI i del passaport ha crescut en només un any el 25% a la comissaria de la Policia Nacional de Manresa, tot i que el temps habitual d'espera continua sent de dos mesos. L'increment de la xifra de documents expedits s'explica perquè, arran d'una sèrie de millores en el sistema, el cos manresà ofereix, de forma puntual, cites extraordinàries per a una setmana vista, que es reserven de seguida perquè les aprofita molta gent de fora de la Catalunya Central que ha de renovar-se urgentment el DNI i que no pot fer-ho de forma immediata a cap altra comissaria.

Així, durant el primer quatrimestre del 2017, la comissaria de la plaça Espanya de Manresa ha expedit 10.305 DNI, un 26,47% més que en el mateix període de l'any anterior (8.148). Pel que fa a passaports, s'ha passat dels 3.064 del primer quatrimestre del 2016 als 3.641 d'enguany, amb un augment del 18%. La xifra global d'increment, si se sumen els DNI i els passaports, és del 24,38%.

El cap de la comissaria de Manresa, Jesús Méndez, atribueix aquest creixement a una sèrie de millores aplicades els darrers mesos, que han permès oferir, si hi ha disponibilitat de personal, cites per a només una setmana vista, tot i que s'ofereixen de manera sobtada, sense previ avís. Els beneficiats d'aquestes cites sorpresa són ciutadans de qualsevol punt de Catalunya, que tenien reservada una hora en una comissaria més propera, molt més llunyana en el temps. «Aquestes cites addicionals, que s'intenten oferir setmanalment, s'esgoten de seguida amb molta gent de fora del Bages i el Berguedà», explica Méndez.

Per aquest motiu, el més habitual és que aquells bagencs i berguedans que vulguin reservar cita a Manresa es trobin que el sistema no els dóna hora fins al cap de dos mesos (un termini de temps similar al de moltes altres comissaries de Catalunya). Segons explica Méndez, la comissaria de Manresa és la referència habitual d'uns 350.000 habitants, ja que no només hi acudeixen els veïns del Bages i del Berguedà (que són les dues comarques d'adscripció de la comissaria) sinó també d'altres zones properes, com el Solsonès, Osona, el nord del Vallès Occidental i el Baix Llobregat Nord.

Méndez atribueix la llarga espera de dos mesos a la pèrdua de personal de la comissaria, ja que, a causa de la «contenció pressupostària» del govern estatal, no s'han cobert les jubilacions dels darrers anys, com tampoc no ha succeït en cap altra comissaria. Des de fa anys, no hi ha cap convocatòria de places públiques.

275 documents diaris

Malgrat la falta de personal, la comissaria es va marcar l'objectiu d'arribar progressivament «a un mínim de 275 cites diàries», explica Méndez. Per aquest motiu, assegura, «setmanalment, intentem donar cites addicionals, en funció de si han tornat funcionaris de vacances o de baixa».

A més, s'han renovat els equips informàtics, la qual cosa ha permès guanyar «rapidesa» en l'expedició. «La ràtio mitjana per document ha passat dels 15 als 12 minuts», explica Méndez. També s'ha augmentat mitja hora l'atenció al públic i s'ha pogut mantenir durant les tardes. I s'ha aconseguit «mantenir en funcionament permanent tots els llocs d'expedició», destaca Jesús Méndez..

Segons aclareix el cap manresà, les persones que es presenten a comissaria perquè han de renovar-se urgentment el DNI, ja que el tenen caducat, i no poden esperar-se a la cita que els reserva el sistema, «se les atén aquell mateix dia, sempre que siguin casos urgents que es justifiquin de manera deguda», com pot ser la presentació d'un bitllet d'avió. «Sempre hi ha algun espai disponible entre cita i cita, on es pot fer encabir una persona. Normalment, ocupant el lloc d'algú que havia reservat la cita prèvia però que no s'acaba presentant», diu.

De totes maneres, deixa clar que és una «excepció» que es fa en casos «urgents». Per aquest motiu, davant el previsible augment de la demanda de renovacions per al proper estiu (a causa dels viatges de vacances a l'estranger), Méndez demana que els ciutadans que vegin que els caduca el DNI o el passaport, «que demanin cita prèvia ara mateix».