La implicació dels pagesos en els darrers anys ha fet possible reduir el nombre d'incendis originats durant l'activitat de la sega, segons va destacar aquest dimarts el departament d'Agricultura de la Generalitat. Així, a les zones de Catalunya considerades cerealístiques s'ha constatat una reducció del nombre d'incendis, al voltant del 30% de mitjana, en els últims cinc anys. Segons la Generalitat, per exemple, en la temporada de la sega de l'any 2012, es van produir 35 incendis, mentre que l'any passat el nombre va ser de 18.

Només el 46% dels incendis que s'inicien en un terreny agrícola vinculat a la campanya de la sega tenen el seu origen en els treballs pròpiament de recol·lecció. Així, burilles, llamps, accidents, treballs mecànics o forestals representen el 54% de les causes que originen els focs agrícoles, a les zones de cereal de la Catalunya Central, Lleida i Tarragona.

El proper juny, per sisè any consecutiu, Agricultura portarà a terme la campanya de vigilància, per prevenir els focs agrícoles. El dispositiu inclou el Bages, l'Anoia, el Solsonès, la Conca de Barberà, la Segarra, la Noguera i l'Urgell. Inclou els Agents Rurals, unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d'Incendis Forestals) de Forestal Catalana, i les ADF, que també participaran en les tasques de vigilància.