El Jutjat d'Instrucció 3 de Manresa ha acabat la investigació de l'accident mortal ocorregut a final del 2013 a la mina de Súria, en què van morir dos miners suriencs a causa del despreniment d'un sostre, i ha enviat el cas a judici. Al banc dels acusats s'hi asseuran dos càrrecs intermedis d'Iberpotash per no haver pres les mesures de seguretat per evitar els fets. La fiscalia demana tres anys de presó per a cadascun dels processats, petició de pena que s'eleva fins als cinc anys en el cas de les acusacions particulars. El judici s'ha de fixar properament.

L'accident va tenir lloc el 6 de desembre del 2013 cap a 3/4 de 4 de la matinada, a l'interior de la mina de Cabanasses de Súria. Segons assenyalen les acusacions en els seus escrits de conclusions provisionals, en aquell moment hi va haver un despreniment d'una placa de roca del sostre d'una nova galeria que s'acabava d'obrir tres dies abans. L'alçada del sostre era de 6,6 metres sobre el nivell del terra de la galeria i la placa que es va desprendre pesava 22 tones.

En aquell moment, a la galeria hi havia cinc treballadors, entre els quals les dues víctimes, Joan Ramon Mitjans Gordino, de 49 anys (cap de minadors) i Isaac Closa Labajos, de 37 anys (conductor d'un camió), tots dos veïns de Súria. Tots dos estaven treballant en l'excavació de la nova galeria. En el moment dels fets, els treballs s'havien aturat perquè hi havia hagut una avaria, que en aquell moment estava sent reparada per dos mecànics.

Mentre esperaven que s'acabés la reparació, hi va haver el despreniment del sostre, que va caure sobre Mitjans i Closa, que van morir a l'acte. Segons les acusacions, el sostre només estava reforçat amb dues barres de ferro (conegudes com a bolons), en una zona on confluïen cinc galeries.

Segons detalla el ministeri fiscal en el seu escrit d'acusació pública, transitar per una galeria amb aquestes condicions comportava un risc d'aixafament, que no es va evitar. Segons assegura el fiscal, a la zona d'intersecció de les cinc galeries (on hi va haver el despreniment), la distància mínima entre pilars era de 12,61 metres, una distància «excessiva», segons la fiscalia, la qual cosa es traduïa en un increment de la pressió sobre les parets del sostre.

Malgrat aquest perill, assenyala el fiscal, no s'havia pres cap mesura de protecció eficaç, ja que la subjecció del sostre era «manifestament insuficient», ja que el nombre de bolons era molt inferior al que es necessitava per neutralitzar la pressió. A més, algunes de les barres que s'havien introduït havien perdut la força de tracció. Si s'haguessin col·locat més bolons al sostre i s'haguessin obert més galeries secundàries des de la principal, s'hauria evitat l'accident, conclou la fiscalia.

Els acusats són Xavier S. E., enginyer de mines que exercia la direcció facultativa d'Iberpotash, i Domènec T. T., cap d'explotació del pou de Cabanasses. Tots dos estan acusats de dos delictes d'homicidi imprudent. La fiscalia demana per a cadascun d'ells la pena de tres anys de presó, petició que les dues acusacions particulars (que representen les famílies de les víctimes) eleven als quatre i als cinc anys, respectivament.

Les dues acusacions particulars també volien portar a judici el director de seguretat de la mina, Rafael S. I., però el jutge ho ha descartat i ha arxivat la causa contra ell. Es dóna el cas que Rafael S. I. serà jutjat el mes vinent per un altre accident (vegeu informació de sota) i ja va ser condemnat per un delicte mediambiental.