Nascut el 1953 a Taboada (Lugo), va ser destinat a la comissaria de la Policia Nacional de Manresa quan tenia 21 anys, en el seu primer destí com a policia. Des de llavors, ja no s´ha mogut més de la ciutat.

Quan va arribar a Manresa l´any 1974, ho va fer creient que seria una plaça temporal?

Quan vaig arribar sabia que, per demanar el trasllat a Galícia, m´havia d´esperar deu anys a fer-ho. Durant aquest temps, és clar, les meves circumstàncies personals i professionals van anar canviant i em van fer adaptar al territori: et cases, tens fills, van a l´escola, adquireixes un habitatge... i arriba un moment en què l´adaptació ja és completa i renuncies a qualsevol destí voluntari.

Va arribar a Manresa com a inspector, sense passar per cap categoria inferior. Com pot ser?

En aquella època, hi havia dos cossos diferenciats: la policia armada (la uniformada) i el cos superior de policia (d´investigació). Eren cossos diferents que convivien a la mateixa comissaria (i que van ser unificats el 1986 amb el nom actual). Jo vaig opositar per al cos superior de policia i, en aquest cas, la plaça a què accedies ja era directament la d´inspector.

Quina ha estat la seva trajectòria en els 43 anys que fa que treballa a Manresa?

Uns anys després vaig passar a ser inspector en cap, que és la categoria actual. I he passat per tots els serveis: ser responsable de Seguretat Ciutadana, de la policia judicial... he fet de tot. També vaig estudiar Dret, però mai no m´he plantejat deixar de ser policia. Jo vaig ingressar en aquest cos per vocació i mai he tingut la temptació d´anar a altres cossos.

L´any 2000, quan els Mossos van adquirir la majoria de competències al Bages, no es va plantejar demanar el trasllat?

No. Jo en aquell moment era responsable de la policia judicial.

Les competències en aquest àmbit van passar als Mossos.

Bé, no totes. I després vaig ser el responsable de l´àrea d´estrangeria de la comissaria manresana.

Quines competències té, avui en dia, doncs, la Policia Nacional? Molts ciutadans perceben que és un cos per anar a renovar-se el DNI i el passaport, i per a poca cosa més.

Bàsicament, són les previstes en la legislació general d´estrangeria: asil, extradició, expulsió... També, la investigació de delictes relacionats amb drogues. I investigacions de fets delictius que abasten diverses autonomies.

Els Mossos també tenen competències en delictes de drogues. A vegades les investigacions no es trepitgen?

No, perquè s´estableixen els òrgans de coordinació pertinents i normalment això no succeeix.

A Manresa hi ha una bona comunicació i coordinació entre els diferents cossos policials?

La impressió és que la relació és molt bona, per la bona valoració personal que hi ha entre tots.

Explicava que s´encarreguen de l´expulsió d´estrangers. En quins casos es fa?

Bàsicament, quan són delinqüents multireincidents, a través de les quatre vies que hi ha: sortides de Lledoners, condemnes judicials, detencions de Mossos o les nostres pròpies detencions.

L´expulsió d´immigrants és la tasca que rep més crítiques?

Jo crec que no. Sobretot si la gent està degudament informada. S´ha de tenir en compte que només s´expulsen delinqüents multireincidents. No s´expulsa ningú pel simple fet de ser irregular. I, pel que fa als centres d´internament d´estrangers, no tenen caràcter penitenciari. La finalitat no és altra que assegurar l´expulsió. I no la de qualsevol ciutadà, sinó dels delinqüents multireincidents.

I què passa, aleshores, amb els immigrants irregulars?

Se´ls instrueix un expedient sancionador, però que no comportarà en cap cas l´expulsió.

Però es detenen les persones sense papers?

Pel simple fet de ser irregular, no es deté ningú. Només s´obliga a anar a comissaria a les persones que estan indocumentades o que no tenen un domicili fix conegut. I, quan es resol el tema, queden automàticament en llibertat.

Quina ha estat l´evolució de la xifra d´expulsions tramitades per la comissaria de Manresa durant els últims anys?

Les expulsions de delinqüents reincidents s´han anat incrementant cada any. Perquè hi dediquem un esforç més gran.

No perquè hi hagi més multireincidents que abans?

No. Perquè hi poses més esforç. És una qüestió de prioritats.

Pel que fa a la renovació dels DNI i dels passaports, per què és tan difícil trobar una cita prèvia abans de dos mesos?

Bàsicament, per l´augment del nombre de renovacions. Estem intentant reduir el termini de dos mesos, i va una mica en funció de la disponibilitat de personal, i de la infraestructura que tens. Si hi ha una demanda puntual, això et produeix el col·lapse del servei. I el que no pots fer és contractar més gent, perquè l´administració és així, rígida, sinó reforçar el servei. Qui realment fa passaports i DNI no són policies, sinó funcionaris dels cossos de seguretat de l´estat. I, en casos de col·lapse, el que fem és incorporar policies perquè temporalment puguin desenvolupar aquesta funció.

No és possible crear places?

Això ve donat per dotació pressupostària i, en els darrers anys, hi ha hagut molts ajustos. No s´han cobert baixes per jubilació, ni per malaltia, ni per altres qüestions. Ara mateix, l´última oferta d´ocupació pública que hi ha hagut és de 1.331 policies, per pal·liar d´alguna manera la falta de personal.

A Manresa vindran algunes d´aquestes places noves?

Depèn una mica de l´estabilitat dels funcionaris, dels destins que es demanin i de si s´aconsegueix el 100% de la taxa de reposició.

En l´àmbit de la seguretat, com veu Manresa actualment?

Continua sent una ciutat privilegiada en índexs delinqüencials. Ho ha estat sempre. Està molt per sota de la mitjana d´altres ciutats del seu nivell i del seu entorn. I molt per sota de la mitjana de Catalunya. Això independentment de certs delictes que periòdicament despunten. Però és així.

Creu que les forces de seguretat de l´estat (la Policia Nacional i la Guàrdia Civil) tenen poc reconeixement en una ciutat com Manresa, en l´actualitat?

No. Jo crec que tenim el reconeixement que ens mereixem com a cossos de seguretat. Com qualsevol altre. Nosaltres intentem relacionar-nos a nivell institucional i social, acudint a tots els esdeveniments on ens conviden.

Per a la Policia Nacional, és incòmode ser en una ciutat com Manresa, amb un ajuntament governat per partits independentistes i que té una estelada a la façana consistorial?

No, jo no crec que sigui una incomoditat. Nosaltres tenim les competències que tenim i, bàsicament, el que fem és fer complir la llei. Les qüestions polítiques, a la policia, ens afecten poc o gens. Som servidors públics.