Cercs va tenir vint anys una arquitecta municipal triada a dit i sense cap contracte

El fiscal denuncia tant l'exalcalde com la treballadora, a qui acusa d'actuar com a tècnica sense ser-ho

08.06.2017 | 12:10
A l´esquerra, Jesús Calderer, actual alcalde de Cercs, i, a la dreta, Ferran Civil, alcalde durant la presumpta contractació irregular.

El fiscal ha presentat una querella contra l'exalcalde de Cercs Ferran Civil (CiU), i contra la qui va ser arquitecta de l'Ajuntament durant vint anys, Carme Casas, perquè va estar treballant de forma externa per al consistori sense cap contracte, ni laboral ni funcionarial, tot infringint així la llei.

Per aquest motiu, el ministeri fiscal considera que Casas va estar usurpant les funcions públiques, ja que va actuar com a tècnica municipal sense ser-ho: no ocupava cap plaça ni havia passat cap convocatòria pública, amb la qual cosa no havia superat cap examen que certifiqués les seves aptituds en urbanisme. Segons la fiscalia, va signar durant anys llicències i altres documents sense estar habilitada per fer-ho. De fet, Casas, en els últims anys, ja acumula tres condemnes judicials per delictes urbanístics durant la seva gestió a Cercs i encara està imputada per altres casos. Actualment, és la gerent del Consell Comarcal del Berguedà. Al seu torn, Ferran Civil també va ser condemnat en una ocasió per un delicte urbanístic.

En la querella, a la qual ha tingut accés Regió7, la fiscalia també denuncia l'actual arquitecte de l'Ajuntament, perquè va estar durant tres mesos en la mateixa situació, i l'exsecretari municipal, per haver permès la irregularitat.

El Jutjat d'Instrucció 2 de Berga ha admès la querella i ja ha demanat a l'interventor municipal una relació de totes les quantitats econòmiques facturades a Casas durant els anys que va treballar externament per a l'Ajuntament, és a dir, entre el 1995 i el 2014.

Un cas rebut des d'Antifrau


La fiscalia ha presentat la querella després d'haver rebut el cas de mans de l'Oficina Antifrau, que havia rebut la denúncia de dos regidors de l'oposició de Cercs, Germán Sánchez i Jaume Alberti.

En la querella, el fiscal concreta que Casas «no tenia contracte laboral ni funcionarial per a l'exercici de les funcions pròpies de tècnic municipal vinculades a l'àmbit de l'arquitectura i l'urbanisme». Per això, diu, Casas «va exercir funcions públiques reservades a funcionaris i va signar documents en què s'atribuïa la condició de tècnic municipal, reservada als veritables tècnics municipals i laborals». Segons afirma la fiscalia, «la redacció d'informes de llicències i d'activitats relacionades amb matèria urbanística en l'àmbit municipal són qüestions reservades al personal de la plantilla». El fiscal fa extensiva la mateixa acusació a l'actual arquitecte, que va treballar en la mateixa situació irregular durant tres mesos, entre el març i el juny del 2015.

La fiscalia acusa l'exalcalde Ferran Civil i l'exsecretari Pau Llorens de ser responsables de la situació. Segons el fiscal, permetien que Casas actués com a agent de l'autoritat, tot sabent que no podia fer-ho. Per tot plegat, el fiscal diu que els fets podrien ser constitutius dels delictes de malversació de fons públics, usurpació de funcions públiques i prevaricació.

L'actual alcalde defensa Civil


El jutge ja ha citat a declarar tant els acusats com els testimonis. En aquest cas, hi figura, entre d'altres, l'actual alcalde, Jesús Calderer, que va ser regidor de govern durant l'etapa de Civil. En declaracions a aquest diari, Calderer considera que l'acusació fiscal està «fora de lloc» i assenyala que, en tot cas, els fets únicament serien mereixedors d'una infracció administrativa, «ja que Casas va realitzar absolutament totes les feines que va cobrar de l'Ajuntament».

Calderer argumenta la falta de contracte perquè Casas només treballava quatre hores setmanals. «En municipis petits com el nostre és molt complicat poder cobrir aquestes places amb certes garanties», assenyala Calderer, que afegeix que la situació de l'actual arquitecte va ser regularitzada quan va arribar el nou secretari municipal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Estat en què ha quedat el cotxe accidentat
Espectacular accident d'un cotxe a l'entrada de Sant Joan

Espectacular accident d'un cotxe a l'entrada de Sant Joan

El vehicle ha sortit de la calçada i s'ha endut una part de la barana del pont. No hi ha hagut...

Despreniments en una balcera obliguen a protegir el carrer de Sant Marc, a Manresa

Despreniments en una balcera obliguen a protegir el carrer de Sant Marc, a Manresa

La Policia Local ha abalisat un tram del sender que va de la capella al camí de la Cova

Detingut un noi de Sant Esteve per donar una puntada de peu al cap a un guàrdia civil l'1-O

Detingut un noi de Sant Esteve per donar una puntada de peu al cap a un guàrdia civil l'1-O

La Guàrdia Civil ha arrestat en total tres nois en un municipi on els agents van causar diversos...

Un camioner resulta ferit en accidentar-se a la carretera de la Llosa del Cavall

Un camioner resulta ferit en accidentar-se a la carretera de la Llosa del Cavall

El sinistre ha obligat a tallar la via, entre Sant Llorenç de Morunys i Solsona, aquest dilluns al...

Identifiquen una veïna de Cornellà com la víctima de l'accident de l'eix Diagonal

Identifiquen una veïna de Cornellà com la víctima de l'accident de l'eix Diagonal

Els Mossos confirmen que el cotxe va sortir de la calçada de forma accidental, a prop de...

L'Ajuntament de Manresa demana a la Guàrdia Civil que deixi passar els vianants

L'Ajuntament de Manresa demana a la Guàrdia Civil que deixi passar els vianants

Una bona part de la vorera que rodeja la caserna està tancada amb una cinta de la policia

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema