A les portes de la revetlla de Sant Joan, que ja es preveia conflictiva, una imprudència va provocar ahir a la tarda el primer gran foc de l'estiu al Bages, que va cremar 80 hectàrees a tocar de Sant Fruitós. Es tracta de l'incendi amb més àrea cremada de Catalunya aquest any. El foc va alterar la vida de centenars de veïns de Sant Fruitós i de clients de la zona comercial i d'oci del polígon Riu d'Or, i va perjudicar la mobilitat de tot el poble i de Manresa.

L'incendi es va originar a 2/4 de 4 de la tarda en un marge d'un camí de terra situat entre Sant Fruitós i Viladordis, on solen passejar persones a peu o en cotxe, però que no és gaire freqüentat pels veïns de la zona. El foc va ser causat per una cigarreta que algú va llençar a terra en el pitjor moment del dia, quan la temperatura arribava als 38 graus i la humitat relativa era del 24%. La causa del foc va ser confirmada pels Agents Rurals, que, amb els Mossos, investiguen l'autoria de la imprudència. En el moment de l'inici del foc, no hi havia cap activitat agrícola a la zona.

L'incendi es va estendre ràpidament pels camps de palla. «Hem vist que la velocitat de propagació ha estat molt més alta que la setmana passada. Si aleshores era de 2,5 quilòmetres per hora, avui ha estat de 6», explicava el cap dels Bombers de la Catalunya Central, Francesc Boya. «Això fa que als nostres recursos els costi molt més fer front a l'incendi, perquè va molt més ràpid», va afegir.

El foc va començar a propagar-se ràpidament pels camps (alguns dels quals ja estaven segats), en direcció al barri de la Rosaleda i al polígon Casanova. A causa del vent, es va formar una gran columna de fum negre, que es va fer visible des de tota la comarca. Els Bombers van anar afegint recursos per combatre el foc i, en el decurs de la tarda, hi van treballar 48 dotacions terrestres i deu d'aèries, que agafaven aigua al llac de l'Agulla. També hi van participar vuit vehicles de la federació d'ADF del Bages-Moianès.

El foc es va acostar a tocar d'algunes cases de la Rosaleda, motiu pel qual els Mossos van desallotjar els cent veïns que hi havia al barri en aquell moment. L'incendi va fer evacuar usuaris de complexos esportius del polígon, alhora que es van confinar clients de supermercats com Carrefour, per evitar intoxicacions pel fum. L'incendi va acabar creuant la carretera i es va acostar a l'eix Transversal, motiu pel qual va ser tallat, en sentit Girona.

Finalment, després de tres hores amb l'ai al cor, els Bombers van poder donar per estabilitzat el perímetre cap a 2/4 de 7 de la tarda, després d'haver cremat unes 80 hectàrees, la gran majoria (el 80%) agrícoles, i la resta forestals. L'incendi va cremar bales de palla i va causar danys a la granja Cordelles.

A banda de la Rosaleda, també es van desallotjar vint nens i nenes d'un campus d'estiu de l'escola Paidos de Sant Fruitós, que van ser portats al pavelló. Deu persones d'avançada edat de la Rosaleda van ser traslladades a la residència. La Policia Local de Manresa va portar els usuaris d'un càmping del polígon del Grau a una zona més segura. Un cop amb el foc estabilitzat, es van aixecar els confinaments i desallotjaments, i es van reobrir les carreteres.

A les 8 del vespre es va donar el foc per controlat. A partir d'aquest moment, els Bombers van estar remullant tota la zona afectada, vigilant que no hi hagués revifalles. Els efectius tenien previst treballar-hi fins a aquesta matinada passada.

«Fem una crida a la població perquè aquests dies, sobretot durant la revetlla, tingui molta precaució amb els petards i les activitats que poden generar un foc», va demanar Boya.

El foc també ha obligat a tallar previament la carretera de Sant Fruitós, la C-16c, al barri del Guix, just a l'alçada del Parc de Bombers de Manresa. Tots els accessos al nucli urbà de la població també han estat tancats.

Evacuació de dos barris de Sant Fruitós

A causa del fum i de la proximitat de l'incendi, a primera hora de la tarda, els Mossos van haver de desallotjar preventivament els veïns del barri de la Rosaleda, uns 100 veïns es trobaven a les seves cases en aquell moment. Alguns d'ells van ser traslladats al Pavelló de Sant Fruitós. Les flames van arribar a 50 metres de les cases. La situació a la Rosaleda tendia a la normalitat cap a les 18:00h de la tarda, un cop les flames van deixar de ser una amenaça pels habitatges. També es va procedir a l'evacuació de part dels veïns del barri del Raval.

Tots els accessos per carretera la localitat de Sant Fruitós van quedar tancats. També van ser confinades les instal·lacions esportives i comercials dels Polígons de Sant Fruitós de Bages, com per exemple el Carrefour, el Gros Mercat, el Nats i el Padel.

A les cinc de la tarda, la columna de fum ha disminuït gràcies a l'acció dels Bombers i dels aparells aeris. El foc però, tenia algun front actiu i seguia sense control direcció al polígon industrial Casanova, entre les naus i el Parc de Bombers.

Un bon grapat de veïns es van reunir al carrer del Raval, que fa de mirador, per veure com s'apropaven les flames cap al poble i creuaven la carretera direcció el polígon del Carrefour. Hi havia mostres de sorpresa i resignació en anar veient com algunes cases quedaven a escassos metres de les flames. Mentre, les xarxes socials van servir per avisar que quedaven suspeses algunes activitats esportives i que els Bombers començaven a evacuar els veïns de la Rosaleda.

L´incendi hauria començat en el paratge del Grau, avançant en sentit nord en direcció a la carretera N-141c. En aquest incendi també hi van estar treballant 8 vehicles de 4 agrupacions de la federació d´ADF del Bages-Moianès.

Els Bombers van rebre l'avís a les 15:40h de la tarda i van activar 25 dotacions terrestres i vuit mitjans aeris.

La columna de fum negre, empesa pel vent, va ser visible des de molts punts de la comarca del Bages.