La regidora d'Acció Social de l'Ajuntament de Manresa, Àngels Santaolària, ha lamentat "profundament" en un comunicat enviat aquest dimarts la greu agressió del Passeig del 25 de juny passat, que ha deixat un noi de 28 anys i veí de Sant Joan de Vilatorrada ingressat a la UCI, després de rebre una pallissa davant del teatre Kursaal.

La víctima, i dos amics més, van ser assaltats per un grup de 12 menors que van ser detinguts pels Mossos d'Esquadra. Els dotze joves són usuaris del centre de protecció de menors Estrep de Sant Salvador de Guardiola.

En el comunicat, el consistori expressa "la més enèrgica repulsa per aquest i qualsevol acte de violència" i expressa "la solidaritat amb les persones agredides, especialment el jove que es troba ingressat i la seva família", alhora que desitja la seva recuperació.

Des de l´Ajuntament, explica Santaolària, "ens hem posat en contacte amb els responsables de la Direcció General d´Atenció a la Infància i l´Adolescència (DGAIA) per obtenir tota la informació". Segons afegeix, "serem presents a la reunió convocada pel dia 11 de juliol del Comitè de Seguiment del centre de Menors L´Estrep, a Sant Salvador de Guardiola, titularitat de la Generalitat, per analitzar la situació amb la voluntat de trobar solucions i evitar qualsevol altre episodi d´aquesta naturalesa".

Segons afegeix, "Els Mossos d´Esquadra, a qui correspon dur a terme la investigació, està fent la seva feina per aclarir totes les circumstàncies dels fets". L´Ajuntament de Manresa, afirma Santaolària, "està en contacte amb aquest i tots els cossos de seguretat i amb les institucions amb competències en la tutela dels menors per aclarir els fets i garantir la seguretat ciutadana".

Comerços i restaurants del primer tram del Passeig voldrien més vigilància

L'agressió del Kursaal que ha deixat un ferit a l'UCI no sorprèn restauradors i comerciants del primer tram del passeig Pere III tant com es podria esperar. Responsables i treballadors d'alguns dels establiments de la zona consultats per aquest diari asseguren que d'aldarulls al Passeig n'hi ha tot sovint, normalment per part de menors o gent molt jove, i també tenen problemes perquè els entren a robar.

Una de les treballadores d'una botiga de roba que no es vol identificar públicament diu que sovint corren menors i joves «d'aspecte violent» pel Passeig o Crist Rei que creen inseguretat, «especialment quan tanquem als vespres», i també pels furts que hi ha a la botiga. La situació és semblant a Stradivarius, on aquest diumenge, de rebaixes, els treballadors van enxampar tres noies menors d'edat a qui va sonar la porta quan intentaven sortir amb material que no havien pagat, i fins i tot «es van encarar al company que les va aturar», explicava la tercera encarregada, Olga Vaz. Això passava el mateix dia «que també ens han escopit a la porta». De robatoris, afirma, n'hi ha sovint, i per això caldria més presència policial. «Els crits i les baralles són constants», explicava el dependent d'una òptica, d'adolescents «d'aspecte bel·liciós», si bé deia que la policia fa bé la feina.

Aquesta zona del Passeig ha viscut recentment altres episodis violents amb menors. El novembre del 2015, un jove de 17 anys a qui habitualment es veia per la zona del Casino, va donar un cop a un agent quan se l'intentava identificar per haver comès aldarulls.

Uns mesos abans, un home de 36 anys va agredir gratuïtament un avi de 81 a la plaça de Crist Rei. Ho va fer després que ell mateix també hagués estat agredit per un grup de joves al Passeig. Fa quatre mesos que va ser condemnat a tres anys de presó.