El centre de menors Estrep, ubicat a Sant Salvador de Guardiola, intensificarà les activitats dirigides dels adolescents, que es repartiran en grups més reduïts, i que aniran acompanyats sempre per un educador.

És una de les mesures que s'han acordat aquest dimarts a la nit a la reunió de la comissió de seguiment de l'Estrep, convocada de forma extraordinària arran de les detencions de dotze menors del centre per la seva presumpta implicació en la greu agressió contra tres joves santjoanencs al Passeig Pere III de Manresa, un dels quals va resultar ferit molt greu.

Una altra de les decisions acordades és augmentar la plantilla d'educadors del centre de menors. L'objectiu de les mesures, segons els participants de la trobada, és "apaivagar" la inquietud i la inseguretat de la ciutadania que es van generar a Manresa arran dels fets.

Les mesures s'han anunciat en un comunicat elaborat conjuntament entre tots els assistents a la reunió, que s'ha celebrat a Sant Salvador de Guardiola i que ha conclòs al punt de mitjanit, després de tres hores i mitja de durada.

Entre els assistents a la reunió, hi havia representants de l'Estrep, els ajuntaments de Manresa i de Sant Salvador i de la Direcció General d'Atenció a la Infància (DGAIA), titular del centre. Tots ells s'han tornat a citar per a una nova trobada el proper 14 de setembre.

En el comunicat, tots els assistents reiteren la condemna dels fets violents del 25 de juny passat a Manresa, que constaten que "encara estan sota investigació" judicial, i han reiterat la seva solidaritat amb els afectats.

El text constata que en la reunió "s'han obert noves vies de col·laboració entre tots els agents i especialment entre els ajuntaments de Sant Salvador de Guardiola i Manresa, i el centre Estrep".

També s'ha acordat que "es treballarà de forma conjunta per difondre entre tots els agents el funcionament i la tasca d'aquest centre d'acollida d'adolescents".

A més, assenyala el comunicat, totes les parts han constatat "la necessitat d'evitar la proliferació d'especulacions i rumors que puguin perjudicar la convivència".

Abans que comencés la reunió, la cap de servei de Barcelona Comarques de la DGAIA, Eulàlia Creus, ja ha manifestat davant la premsa la seva voluntat que les mesures acordades "apaivaguin la inquietud ciutadana" generada arran dels fets.

La directora de l'Estrep, Núria Sala, també ha parlat davant de la premsa per condemnar els fets i per assegurar que "des del centre estem treballant per erradicar totes aquestes conductes", tot i que ha insistit que la investigació judicial encara no ha determinat amb certesa la presumpta autoria dels dotze detinguts.

La regidora de Serveis Socials de Manresa, Àngels Santaolària, present a la reunió, ha afirmat que la trobada té l'objectiu d'evitar en el futur "que uns fets així no tornin a succeir a la ciutat".

A banda de Creus, Sala i Santaolària, a la reunió també hi han participat representants dels Mossos d'Esquadra i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà. A més, també hi ha acudit l'alcalde de Sant Salvador de Guardiola, Albert Miralda, amfitrió de l'encontre, i regidors del govern i de l´oposició d'aquest municipi, a banda de representants veïnals del Calvet. En total, hi han participat una vintena de persones.

L´agressió del 25 de juny va tenir lloc cap a les 8 del vespre, quan menors que es trobaven al Passeig van increpar tres joves santjoanencs perquè suposadament els havien mirat malament. De seguida, es van afegir al lloc nombrosos menors més que es trobaven a la zona, entre el Casino i el Kursaal. Tots ells van començar a perseguir els santjoanencs, que van intentar refugiar-se a la terrassa del bar del Kursaal, plena de gent.

Un cop al pati del Kursaal, els menors van agredir a cops i puntades de peu els tres joves, un dels quals va resultar ferit molt greu, per diverses contusions i traumatismes cranioencefàlics. El santjoanenc va ser enviat a la UCI de l'hospital Mútua de Terrassa, on continua ingressat.

Després d'identificar el mateix dia dels fets dotze menors de l´Estrep, els Mossos van detenir-los l´1 de juliol, acusats de l´agressió. Tots van ser posats en llibertat provisional: deu per decisió de la fiscalia i els altres dos per decisió del jutge.

El centre de menors Estrep, ubicat a Sant Salvador de Guardiola, està gestionat per la Fundació Mercè Fontanilles i acull 40 joves tutelats d'entre 12 i 18 anys, que no tenen l´empara de cap família. Al llarg d'un any, arriben a passar de mitjana uns 120 adolescents pel centre.

La comissió de seguiment que es reuneix avui es va crear precisament fa dos anys amb motiu del conflicte que hi va haver entre alguns menors del centre i veïns de la urbanització del Calvet de Sant Salvador de Guardiola.