El Síndic insta el Govern a prendre mesures per millorar les instal·lacions, els recursos i l'atenció de l'Estrep

Recomana que es redueixi el nombre de places dels centres de menors i la durada de l'estada dels joves

14.07.2017 | 17:45
Exterior del centre de menors l´Estrep.

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha recomanat al Departament de Treball, Afers Socials i Família que prengui "les mesures pertinents" perquè es doni compliment a les recomanacions que ja li va fer l'any 2015 pel que fa a l'adequació de les instal·lacions, els recursos educatius i l'atenció emocional dels joves tutelats del centre L'Estrep, al Bages. Ara fa dos anys, el Síndic va obrir una actuació d'ofici per investigar el presumpte assetjament d'un grup de veïns als joves del centre. Després d'entrevistar-se amb els joves, va detectar "importants mancances" per falta de recursos materials i humans, que també es traduïen en mancances en les activitats educatives que poden dur a terme els joves per a la seva recuperació i assoliment d'autonomia. Entre d'altres qüestions, el Síndic recomana que es redueixi el nombre de places dels centres i la durada de l'estada dels joves.

El Síndic recomana que es prenguin mesures que serveixin per reduir el nombre de places dels centres en general per tal d'assolir els estàndards residencials establerts en el Programa marc. A més, suggereix que es redueixi el temps de residència als centres d'acolliment i es limiti el màxim de l'estada a sis mesos.

En aquest sentit, el Síndic recorda que el fet que es generin conflictes al voltant dels joves, atesa la convivència d'un gran nombre d'infants i adolescents en un mateix edifici apartat del nucli urbà, i alguns dels joves amb problemes de conducta, perjudica els mateixos menors. Així, assegura que, en un entorn normalitzat similar a la llar familiar pel que fa a les dimensions i en una ubicació integrada en l'entorn i amb una atenció individualitzada, s'evitaria la segregació i l'estigmació dels joves.

Tractament mediàtic


Pel que fa a l'aparició en premsa de fets violents amb relació a centres de protecció, el Síndic considera que "estigmatitza i perjudica la recuperació física i emocional d'aquests infants i no genera un bon clima de bona convivència ciutadana". Així doncs, apel·la a la responsabilitat col·lectiva de no estigmatitzar i, especialment, a la dels mitjans de comunicació "perquè evitin caure en la informació de successos de caire sensacionalista i ofereixin una imatge més positiva d'aquest recursos".

Així, ha suggerit que s'elaborin protocols o pautes d'actuació amb la finalitat que l'aparició als mitjans de notícies sobre el sistema de protecció posi l'accent i vagi acompanyada d'informació sobre la situació de desemparament i les dificultats en què es troben aquests infants i adolescents per veure garantits els seus drets.

També s'ha adreçat al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) perquè valori l'impacte en l'estigmatització d'aquests joves que pot produir l'aparició als mitjans de comunicació de notícies relacionades amb incidents violents i agressions dels quals són causa o en formen part.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Un incendi agrícola crema més d'una hectàrea a Castellgalí

Un incendi agrícola crema més d'una hectàrea a Castellgalí

Un foc va cremar ahir a la tarda 1,2 hectàrees de vegetació agrícola i...

Un incendi a Sant Joan de Vilatorrada crema un cobert i una zona de matolls

Un incendi a Sant Joan de Vilatorrada crema un cobert i una zona de matolls

El foc s'ha declarat a les 5 de la tarda d'aquest dilluns i ha estat controlat amb rapidesa

Un incendi agrícola crema 1,2 hectàrees a Castellgalí

Un incendi agrícola crema 1,2 hectàrees a Castellgalí

El foc s'ha originat aquest dijous a la tarda i ha estat estabilitzat al cap de quaranta minuts

Ferida una paracaigudista en un aterratge forçat a l'aeròdrom de Sant Fruitós

Ferida una paracaigudista en un aterratge forçat a l'aeròdrom de Sant Fruitós

La dona ha estat evacuada per un helicòpter del SEM a l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa

Reobren les dutxes del parc de Bombers de Manresa afectades per un brot de legionel·la

Reobren les dutxes del parc de Bombers de Manresa afectades per un brot de legionel·la

L'empresa de manteniment ha fet un tractament d'hipercloració per sanejar la instal·lació, tancada...

Enllaços recomanats: Premis cinema