El Síndic insta el Govern a prendre mesures per millorar les instal·lacions, els recursos i l'atenció de l'Estrep

Recomana que es redueixi el nombre de places dels centres de menors i la durada de l'estada dels joves

14.07.2017 | 17:45
Exterior del centre de menors l´Estrep.

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha recomanat al Departament de Treball, Afers Socials i Família que prengui "les mesures pertinents" perquè es doni compliment a les recomanacions que ja li va fer l'any 2015 pel que fa a l'adequació de les instal·lacions, els recursos educatius i l'atenció emocional dels joves tutelats del centre L'Estrep, al Bages. Ara fa dos anys, el Síndic va obrir una actuació d'ofici per investigar el presumpte assetjament d'un grup de veïns als joves del centre. Després d'entrevistar-se amb els joves, va detectar "importants mancances" per falta de recursos materials i humans, que també es traduïen en mancances en les activitats educatives que poden dur a terme els joves per a la seva recuperació i assoliment d'autonomia. Entre d'altres qüestions, el Síndic recomana que es redueixi el nombre de places dels centres i la durada de l'estada dels joves.

El Síndic recomana que es prenguin mesures que serveixin per reduir el nombre de places dels centres en general per tal d'assolir els estàndards residencials establerts en el Programa marc. A més, suggereix que es redueixi el temps de residència als centres d'acolliment i es limiti el màxim de l'estada a sis mesos.

En aquest sentit, el Síndic recorda que el fet que es generin conflictes al voltant dels joves, atesa la convivència d'un gran nombre d'infants i adolescents en un mateix edifici apartat del nucli urbà, i alguns dels joves amb problemes de conducta, perjudica els mateixos menors. Així, assegura que, en un entorn normalitzat similar a la llar familiar pel que fa a les dimensions i en una ubicació integrada en l'entorn i amb una atenció individualitzada, s'evitaria la segregació i l'estigmació dels joves.

Tractament mediàtic


Pel que fa a l'aparició en premsa de fets violents amb relació a centres de protecció, el Síndic considera que "estigmatitza i perjudica la recuperació física i emocional d'aquests infants i no genera un bon clima de bona convivència ciutadana". Així doncs, apel·la a la responsabilitat col·lectiva de no estigmatitzar i, especialment, a la dels mitjans de comunicació "perquè evitin caure en la informació de successos de caire sensacionalista i ofereixin una imatge més positiva d'aquest recursos".

Així, ha suggerit que s'elaborin protocols o pautes d'actuació amb la finalitat que l'aparició als mitjans de notícies sobre el sistema de protecció posi l'accent i vagi acompanyada d'informació sobre la situació de desemparament i les dificultats en què es troben aquests infants i adolescents per veure garantits els seus drets.

També s'ha adreçat al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) perquè valori l'impacte en l'estigmatització d'aquests joves que pot produir l'aparició als mitjans de comunicació de notícies relacionades amb incidents violents i agressions dels quals són causa o en formen part.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Montserrat identifica amb un codi 150 pals per tota la muntanya per localitzar els extraviats

Montserrat identifica amb un codi 150 pals per tota la muntanya per localitzar els extraviats

Els Bombers creen una nova cartografia del massís on codifiquen 44 camins i fan inventari de...

Simulen un accident amb desenes de ferits al cremallera de Montserrat

Simulen un accident amb desenes de ferits al cremallera de Montserrat

Els cossos d'emergències i uns 60 alumnes de l'escola Joviat de Manresa participen en el simulacre

Un sindicat de Mossos demana protecció jurídica per anar de Puigcerdà a Llívia

Un sindicat de Mossos demana protecció jurídica per anar de Puigcerdà a Llívia

Els agents no poden actuar en el tram francès de 2 km que separa Catalunya de l'enclavament llivienc

Un cotxe atropella un noia de 14 anys que anava cap a l'institut, a Sant Fruitós

Un cotxe atropella un noia de 14 anys que anava cap a l'institut, a Sant Fruitós

L'accident ha tingut lloc aquest dijous al matí al carrer de Jaume Balmes, i la jove ha quedat...

Un camió bolca a Calders i el conductor resulta ferit

Un camió bolca a Calders i el conductor resulta ferit

L'accident ha tingut lloc aquest dilluns al matí a la carretera N-141c, entre Calders i Moià

Enllaços recomanats: Premis cinema