Una cigarreta encesa llançada pel conductor d'un cotxe va provocar l'incendi forestal d'Avinyó del 5 de juliol. Així ho van confirmar ahir a Regió7 els Agents Rurals, que continuen la investigació per determinar l'autoria de la imprudència. L'altre gran incendi d'aquest estiu al Bages, el de Sant Fruitós del dia 22 de juny, també va ser provocat pel llançament a terra d'una cigarreta.

Mentre que en l'incendi de Sant Fruitós, els Agents Rurals van poder trobar la cigarreta culpable el mateix dia, la investigació del d'Avinyó ha hagut de ser més laboriosa. El foc va començar a tocar de la carretera entre Avinyó i Horta d'Avinyó, motiu pel qual, ja d'un bon principi, es va sospitar d'una imprudènica humana com la causa de l'incendi.

Ja el mateix dia, es va descartar que el foc hagués estat causat per treballs agrícoles (no n'hi havia al lloc de l'incendi) ni per cap causa natural (no s'havia produït cap tempesta). Poc després, es descartava també que l'incendi hagués estat provocat per una línia elèctrica de la zona. D'aquesta manera, es confirmava definitivament que el factor humà era el causant de l'incendi.

La sospita d'una cigarreta encesa ja planava sobre la investigació des d'un bon principi, però ha estat ara que s'ha pogut confirmar definitivament: una burilla que un conductor va llançar des de la carretera va ser la causant de l'incendi que va acabar cremant 80 hectàrees, que va causar el desallotjament del polígon d'Avinyó i que va fer estar amb l'ai al cor els veïns de la població.

Els incendis causats per burilles són «la gran assignatura pendent», segons admetia diumenge passat en una entrevista a aquest diari el cap dels Agents Rurals, Jaume Torralba. De fet, abans de l'estiu ja s'entreveia que les burilles tornarien a ser altre cop l'enemic principal a batre contra el foc, en sintonia amb les dades dels darrers anys.

L'any passat, del conjunt d'incendis forestals que hi va haver a tot Catalunya, dos terços van tenir el seu origen o bé en focus provocats intencionadament, o bé en accions negligents (es van repartir a parts iguals). I en aquest segon apartat, les indagacions posteriors van acabar concloent que en el 13% dels casos la causa havia estat una cigarreta.

Més xifres ho subratllen. Entre el 2010 i el 2016, a les comarques de la Catalunya Central s'ha constatat que un total de 12 focs van tenir el seu origen en una burilla. Aquests incendis per cigarreta van acabar cremant prop de 12.000 hectàrees. Una xifra, per tant, que continuarà augmentant aquest 2017, en què ja s'han cremat 200 hectàrees de vegetació forestal i agrícola en la suma dels incendis més importants, els de Sant Fruitós i Avinyó.

Segons Torralba, cal fer encara molta pedagogia sobre el fet que les burilles poden ser l'inici de grans incendis. «En topar contra el terra en dies de risc, les cigarretes multipliquen les guspires com si encenguessis tres o quatre llumins», diu.