Els Bombers tenen clar que l'afició creixent pel muntanyisme porta persones que no tenen experiència a fer activitats a l'aire lliure i que, en molts casos, són els protagonistes dels accidents que tenen lloc a les zones de muntanya. «Bona part dels accidents es podrien evitar si hi hagués una planificació prèvia de l'activitat que es vol fer a l'aire lliure», explica Pep Mestre, sergent del GRAE subaquàtic de Bombers. Indica que el nombre de salvaments no només creix a la regió central, sinó que és un denominador comú en el conjunt del país. «Per aquest motiu, si es pren la decisió d'anar a la muntanya cal veure un mapa del terreny i informar-se de les dificultats de fer-hi una excursió. També cal veure quina és la previsió meteorològica i és important anar-hi al matí, perquè si la sortida és a la tarda hi ha el risc que es faci fosc», avisa.

Els Bombers diuen que les comarques centrals són un indret que atrau els excursionistes perquè hi tenen llocs moltes proves esportives i en senten a parlar.

«Potser cal incidir més en campanyes de conscienciació. Els cartells a la mateixa zones més problemàtiques alertant dels riscos de fer-hi activitats a l'aire liure serien pocs efectius, perquè el treball per estar preparats ha de ser previ. També és important que cada un sigui conscient de la seva preparació física i saber si pot afrontar l'activitat», afegeix.