«Hem vist el fum però hem fet servir la imaginació per fer desaparèixer la por»

La cinquantena de menors que s´allotjaven a Santa Maria d´Oló (a la Masia dels Clapers) van ser desallotjats a mitja tarda

06.08.2017 | 09:11
El pavelló municipal d´esports d´Artés acull els nens mentre hi ha foc

Un conjunt de nens i monitors omplien ahir a la tarda el pavelló municipal d´esports d´Artés. La cinquantena de menors, que s´allotjaven a Santa Maria d´Oló (a la Masia dels Clapers), van ser desallotjats a mitja tarda per les patrulles policials, a causa de l´incendi iniciat al nucli d´Artés. Els monitors de l´esplai Xivarri asseguraven que els nens estaven tranquils i segurs dins del pavelló. «Els pares estan avisats, però encara s´ha de concretar on passaran la nit els nens», va detallar Andrea Gilart, responsable del grup. Es tracta d´un esplai provinent de Mollet del Vallès.
Diversos voluntaris i monitors intentaven atenuar la importància del foc a través de la seva atenció, diversos jocs i cançons. De fet, els responsables van intentar calmar el neguit dels més petits des del primer moment . «Hem començat a veure fum però, a través de la imaginació, hem intentat normalitzar la situació i fer que la por desaparegués», va comentar Gilart.

La Generalitat estava al corrent de estança d´aquests primers dies d´agost a la casa de colònies i «de seguida ens han alertat de l´incendi i de la possibilitat d´evacuació», va remarcar Gilart. Entre les 5 i les 6 de la tarda van començar a arribar els vehicles policials a la masia i van endur-se els menors dins dels cotxes fins a l´autobús que els va dur al pavelló. Gilart va explicar que alguns ho van viure com una aventura.
Diverses ambulàncies es van traslladar al poble de Santa Maria d´Oló i als voltants per desallotjar alguns veïns. Tot i així, «s´ha procurat que els primers en marxar fossin els nens», va assegurar un policia local d´Artés.

Malgrat els esforços del personal, al pavelló es respirava un ambient de tristesa. L´esplai Xivarri va haver d´aturar les activitats 5 dies abans del previst. L´estada durava de l´1 al 10 d´agost.

Una voluntària va descriure la mobilització d´alguns ciutadans per millorar la situació. Algunes persones van encarregar-se de fer entrepans per als nens. D´altres oferien el seu temps per ajudar els afectats. «L´Ajuntament està fent una gran tasca de crida de voluntariat», va apuntar l´agent local artesenc. Va afirmar que el Twitter i diverses xarxes socials havien servit per conscienciar els ciutadans i moure´ls. Tot i així, el policia local va remarcar que, malgrat l´energia dedicada, «el foc és el que manarà».

El pavelló del poble també emparava algunes persones que havien hagut d´abandonar casa seva per evitar possibles riscos. És el cas d´un resident de Sant Joan d´Oló, que considerava que el més assenyat era no tornar a casa a la nit, fins que no hi hagués garanties que el foc s´havia extingit.

Alguns dels menuts tenien l´esperança de retornar a la casa de colònies. No obstant això, els monitors consideraven que calia esperar a obtenir més informació sobre les circumstàncies del foc. De fet, van assegurar que fins al tard no podien saber quin seria el pas següent. Tot i que els desanimava la idea de marxar.

El fum que va generar l´incendi es va fer visible des de diversos punts del Bages, el Moianès, el Berguedà i l´Anoia. El foc també va provocar talls de circulació en algunes carreteres com l´Eix Transversal, a Sallent en sentit Girona, i la carretera B-431 a Artés. Aquests talls també van ocasionar que les evacuacions tardessin més del normal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Un foc crema 500 metres quadrats a Navarcles

Un foc crema 500 metres quadrats a Navarcles

Cinc dotacions terrestres van extingir les flames en menys de dues hores

Una fuita d'aigua inunda la cruïlla del Sant Cristòfol amb el Sant Joan d'en Coll

Una fuita d'aigua inunda la cruïlla del Sant Cristòfol amb el Sant Joan d'en Coll

Tècnics d'Aigües de Manresa han hagut de tallar el subministrament mentre la policia ha desviat el...

Cacen un conductor conduint a 185 km/h per la C-55 a Manresa

Cacen un conductor conduint a 185 km/h per la C-55 a Manresa

Un manresà de 25 anys ha estat denunciat penalment per conduir a una velocitat excessiva

Creix el 8% les trucades al 112 des de les comarques centrals

Creix el 8% les trucades al 112 des de les comarques centrals

La Catalunya Central ha registrat un total de 31.195 consultes al telèfon d'emergències

Veïns del bloc okupat pel grup agressiu lamenten la inacció de l'Ajuntament

Veïns del bloc okupat pel grup agressiu lamenten la inacció de l'Ajuntament

Llogaters i propietaris asseguren que el consistori manresà coneix la situació des de fa dos anys

Enllaços recomanats: Premis cinema