Un conjunt de nens i monitors omplien ahir a la tarda el pavelló municipal d´esports d´Artés. La cinquantena de menors, que s´allotjaven a Santa Maria d´Oló (a la Masia dels Clapers), van ser desallotjats a mitja tarda per les patrulles policials, a causa de l´incendi iniciat al nucli d´Artés. Els monitors de l´esplai Xivarri asseguraven que els nens estaven tranquils i segurs dins del pavelló. «Els pares estan avisats, però encara s´ha de concretar on passaran la nit els nens», va detallar Andrea Gilart, responsable del grup. Es tracta d´un esplai provinent de Mollet del Vallès.

Diversos voluntaris i monitors intentaven atenuar la importància del foc a través de la seva atenció, diversos jocs i cançons. De fet, els responsables van intentar calmar el neguit dels més petits des del primer moment . «Hem començat a veure fum però, a través de la imaginació, hem intentat normalitzar la situació i fer que la por desaparegués», va comentar Gilart.

La Generalitat estava al corrent de estança d´aquests primers dies d´agost a la casa de colònies i «de seguida ens han alertat de l´incendi i de la possibilitat d´evacuació», va remarcar Gilart. Entre les 5 i les 6 de la tarda van començar a arribar els vehicles policials a la masia i van endur-se els menors dins dels cotxes fins a l´autobús que els va dur al pavelló. Gilart va explicar que alguns ho van viure com una aventura.

Diverses ambulàncies es van traslladar al poble de Santa Maria d´Oló i als voltants per desallotjar alguns veïns. Tot i així, «s´ha procurat que els primers en marxar fossin els nens», va assegurar un policia local d´Artés.

Malgrat els esforços del personal, al pavelló es respirava un ambient de tristesa. L´esplai Xivarri va haver d´aturar les activitats 5 dies abans del previst. L´estada durava de l´1 al 10 d´agost.

Una voluntària va descriure la mobilització d´alguns ciutadans per millorar la situació. Algunes persones van encarregar-se de fer entrepans per als nens. D´altres oferien el seu temps per ajudar els afectats. «L´Ajuntament està fent una gran tasca de crida de voluntariat», va apuntar l´agent local artesenc. Va afirmar que el Twitter i diverses xarxes socials havien servit per conscienciar els ciutadans i moure´ls. Tot i així, el policia local va remarcar que, malgrat l´energia dedicada, «el foc és el que manarà».

El pavelló del poble també emparava algunes persones que havien hagut d´abandonar casa seva per evitar possibles riscos. És el cas d´un resident de Sant Joan d´Oló, que considerava que el més assenyat era no tornar a casa a la nit, fins que no hi hagués garanties que el foc s´havia extingit.

Alguns dels menuts tenien l´esperança de retornar a la casa de colònies. No obstant això, els monitors consideraven que calia esperar a obtenir més informació sobre les circumstàncies del foc. De fet, van assegurar que fins al tard no podien saber quin seria el pas següent. Tot i que els desanimava la idea de marxar.

El fum que va generar l´incendi es va fer visible des de diversos punts del Bages, el Moianès, el Berguedà i l´Anoia. El foc també va provocar talls de circulació en algunes carreteres com l´Eix Transversal, a Sallent en sentit Girona, i la carretera B-431 a Artés. Aquests talls també van ocasionar que les evacuacions tardessin més del normal.