Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat aquesta tarda a les 17:20h l'incendi forestal d'Artés. Després de més de 26 hores de lluita ferotge contra les flames, el cos ha aconseguit estabilitzar definitivament el perímetre.

Segons les dades provisionals del Cos d´Agents Rurals s´han vist afectades 406 hectàrees de vegetació, bàsicament forestal. Amb l'incendi estabilitzat els Bombers han donat permís a les families desallotjades, que han passat la nit al pavelló de Santa Maria d'Oló, per tornar a casa.

Al llarg del dia s’ha treballat per acabar d’assegurar tot el perímetre, tant amb maquinària pesant com amb eines manuals i treball aeri. El foc s’ha donat per estabilitzat un cop han passat les hores de màxima insolació i perill d’entrada de vent de marinada.

A hores d’ara continuen treballant en les tasques d’extinció 50 dotacions terrestres i 6 mitjans aeris. D’altra banda, la Direcció General de Protecció Civil manté la fase d’alerta del pla Infocat.

Durant tot el dia d'avui hi ha hagut ha una cinquantena de dotacions activades; 28 camions d´actuació dels Bombers, 9 mitjans aeris i la resta de vehicles de comandament. Al llarg de la nit s´ha treballat intensament, sobretot a la part superior dels dos flancs de l´incendi, a la serra de Torcó, on les condicions d´extinció eren més complexes. A més, s´ha mobilitzat maquinari pensant per acabar d´assegurar i estabilitzar tot el perímetre.

Les condicions meteorològiques dels darrers dies, amb calor intensa i baixes humitats, han condicionat les tasques d´extinció. La vegetació està molt seca i, junt a les condicions del terreny, són factors que han dificultat el control del foc. L´incendi cremava molt ràpidament i llançava focus secundaris a més de 400 metres de distància. El potencial d´hectàrees que s´haguessin pogut cremar és molt elevat i, gràcies a l´intens treball realitzat pels Bombers, sobretot per estabilitzar els dos flancs de l´incendi, s´ha pogut contenir.

A les 9 del matí s´ha fet un brifing operatiu amb tots els opertius implicats; alcaldes de la zona, Protecció Civil, Agents Rurals, Mossos d´Esquadra, Agrupacions de Defensa Forestal, Creu Roja, SEM, entre d´altres.

La Direcció General de Protecció Civil manté la fase d´alerta del pla Infocat. També informa que el veïns de Sant Joan d´Oló que van ser evacuats ahir tarda han dormit al pavelló de Santa Maria d´Oló. Es tracta d´una cinquantena de persones. Se´ls ha donat avituallament i al llarg del matí s´acabarà de decidir si s´aixeca l´evacuació. De la seva banda, els Ajuntaments mantindran els seus plans d´emergència activats.

Un infern en forma de flames

Una setantena de dotacions terrestres continuaven treballant anit en les tasques d'extinció d'un incendi de vegetació a Artés, que a les 9 del vespre havia afectat un perímetre de més de 300 hectàrees, i avançava ràpidament en direcció nord-est, cap a Santa Maria d'Oló. A resultes de l'incendi, els veïns del nucli de Sant Joan d'Oló van haver de ser desallotjats de casa seva i preveien passar la nit al pavelló. També es van evacuar una cinquantena de nens i nenes d'una casa de colònies d'Artés i les famílies d'una dotzena de masies de la zona. A dues d'elles, se'ls hauria calcinat la casa.

El foc es va originar cap al voltant de 3/4 de 3 de la tarda al paratge conegut com les Planes, prop de la masia del Grifoller, aproximadament a un quilòmetre del nucli d'Artés. Es tracta d'una zona d'horts i cabanes associades als cultius, si bé els agents rurals encara no havien pogut determinar ahir al vespre quines haurien pogut ser les causes d'aquest incendi.

Ajudat pel fort vent que bufava, el foc es va propagar ràpidament en direcció nord-est, en una zona bàsicament forestal, amb turonets i amb molta discontinuïtat. Precisament, «l'orografia, el vent i sobretot la quantitat de camps sense llaurar» que hi havia, feien més complicades les tasques d'extinció, segons apuntava el cap d'operatius dels Bombers, Enric Cano, que dirigia les tasques des del centre de comandament, que es va situar al camí de les Planes, prop del nucli d'Artés, i d'on s'havia originat l'incendi. La virulència del foc va obligar a tallar una estona l'Eix Transversal a Sallent en sentit Girona i també la carretera B-431 a Artés.

Bona part de la feina es va concentrar dal llarg de la tarda al flanc esquerre, on els bombers treballaven per evitar que l'incendi afectés el paratge forestal conegut com el Carrer de Torcó, i, a última hora, també es es va reforçar la feina en el flanc dret per impedir l'avançament cap a a una zona abrupta i de difícil accés, segons explicava el director dels Bombers, Juli Gendrau. «L'objectiu és intentar-lo estabilitzar com més aviat millor, si pot ser aquesta mateixa nit», però admetia les dificultats a causa del vent i l'orografia, i sobretot per la retirada dels 21 mitjans aeris que van estar treballant fins que es va fer fosc, juntament amb dos hidroavions i l'avió de coordionació del ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.De la festa, al desallotjament

L'incendi va obligar a desallotjar de forma preventiva ahir a la tarda els veïns del nucli d'Oló, que precisament aquest cap de setmana era més poblat de l'habitual perquè coincidia amb Festa Major. L'Ajuntament de Santa Maria d'Oló va habilitar el pavelló municipal amb 130 llits perquè el centenar llarg de veïns desallotjats que ho volguessin, hi puguessin passar la nit. El mateix Ajuntament i altres del voltant, i també Creu Roja, van proveir de beure i menjar als desallotjats.

A banda del nucli de Sant Joan, també es van desallotjar 51 nens i 7 monitors de la casa de colònies de Clapers (vegeu més informació a la pàgina següent) i dotze masies de la zona: en concret, la Vall, El Pla, Ca la Ponsa, masia Oliveras, casa de la Muntanyola, Cal Cases, Can Plana, Cal Fuster, Cal Po, Ca la Mestressa, Ca l'Abellà, i Casanova del Tonet.

Per altra banda, dos habitatges de la masia de les Guixeres van quedar afectades pel foc. Les dues famílies que hi viuen van resultar il·leses, però han hagut de passar la nit fora de casa, que se'ls va cremar. L'Ajuntament d'Artés, per mitjà del Patronat de la residència, els va oferir llits de l'alberg, si bé sembla que haurien dormit a casa de familiars.