Els veïns de Sant Joan d´Oló havien passat tot el matí de dissabte enllestint els preparatius per al sopar i el concert de festa major. La plaça de l´església, punt de trobada de la gent del poble, ja feia l´efecte d´un escenari idoni per compartir una vetllada amb amics i coneguts, fer pinya i passar-s´ho bé. De sobte, poc abans de les tres de la tarda, el cel va prendre un color groguenc i una columna de fum, cada vegada més imponent, va començar a veure´s cap a ponent.

Totes les masies que formen el poble van rebre una trucada dels Mossos d´Esquadra o de l´Ajuntament de Santa Maria d´Oló al cap de pocs minuts. «L´operador va comprovar la nostra identitat, va preguntar-nos quanta gent hi havia a casa i va dir-nos que n´havíem de marxar immediatament», explicava ahir al migdia a aquest diari Josep Ramon Collado, propietari de Cal Fuster, una masia restaurada situada a tocar de la plaça de l´Església.

Passats uns minuts, una patrulla de la policia catalana va passar pel poble per comprovar que tothom havia estat avisat.

La majoria de veïns van marxar de casa i passar la nit al poliesportiu de Santa Maria d´Oló, on l´Ajuntament va habilitar un espai per als evacuats. Tot i això, els membres del patronat de la Fundació La Plana, dedicada a l´acompanyament personal, van decidir quedar-se a la masia de la cooperativa, ubicada a uns 500 metres de la plaça de l´església de Sant Joan d´Oló. «Nosaltres no vam voler marxar. Aquests dies hi havia unes 100 persones repartides en tres grups, que sí que van ser desallotjades», va explicar el patró de la fundació Albert Barbé.

Els Mossos d´Esquadra van aixecar l´ordre d´evacuació de Sant Joan d´Oló diumenge a la tarda. Al vespre, els veïns del poble van organitzar un sopar en què van convidar, entre d´altres, els voluntaris de l´ADF que van lluitar contra el foc el cap de setmana.