El presumpte piròman detingut pels incendis forestals d'Artés, Roberto T. Y., de 39 anys, va negar ahir l'autoria dels fets davant del jutge i va afirmar que va acudir als focs vestit de voluntari amb la intenció real d'ajudar. Després de la seva declaració, a la qual ha tingut accés Regió7, el jutge va deixar-lo en llibertat provisional, adduint que no hi ha risc de fugida, però l'obliga a acudir mensualment al jutjat. A més, li prohibeix continuar residint al poble artesenc, com a mesura de protecció.

Roberto T. Y., que no tenia antecedents policials de cap tipus, va passar ahir a disposició judicial després que els Mossos el detinguessin dijous acusat dels dos incendis forestals del 5 i el 9 d'agost a Artés (un dels quals va afectar 367 hectàrees i va cremar tres habitatges). També l'acusen del foc que el 23 d'agost a la nit va afectar un cotxe del pàrquing comunitari on vivia, al carrer de les Parres d'Artés. La investigació, però, finalment no ha pogut relacionar-lo amb els tres incendis que es van declarar la setmana passada a Navarcles, i que, segons els Agents Rurals, també van ser provocats.

En la seva declaració judicial, Roberto T. Y. va negar ser l'autor de cap dels tres incendis d'Artés. Segons va afirmar, va acudir als dos focs forestals amb la intenció d'ajudar. La indumentària que portava, va afirmar, no era falsa, sinó que procedia de l'època en què suposadament va ser voluntari de Creu Roja al Barcelonès.

Roberto T. Y. es va declarar com una persona activa en les tasques d'ajuda i de socors i, en el cas del gran incendi del 5 d'agost, va precisar que fins i tot va acudir a la zona esportiva d'Artés per poder ajudar «en el que fes falta».

Segons va assegurar, aquell dia, en el moment en què es va declarar el foc, ell era a casa seva amb la família (que l'havia vingut a veure). Quan es va adonar del fum, va acudir a la zona per oferir la seva col·laboració. Pel que fa al segon foc del dia 9 (el de Vista Pirineu), va explicar que va veure el fum quan arribava a Artés, i que també va decidir anar-hi pel mateix motiu altruista. Per últim, sobre l'incendi del 23 d'agost al pàrquing comunitari del bloc on vivia, va explicar que se'n va adonar perquè estava passejant el gos al carrer i va veure sortir fum del garatge, que tenia la porta oberta.

Roberto T. Y. residia en un pis de lloguer al carrer de les Parres d'Artés des del mes de juny passat. Fins aleshores, havia viscut a Santa Coloma de Gramenet i no havia tingut cap relació amb el poble bagenc. Segons va declarar ahir al jutge, va decidir anar-hi a viure per refer la seva vida, després de trencar la seva relació sentimental i d'haver tingut problemes pel consum de substàncies estupefaents.

Ahir, de fet, abans de declarar, l'home va ser examinat per la forense per determinar si estava afectat pel consum de tòxics. L'exploració mèdica ho va descartar i el va considerar apte per declarar.

Entre els indicis que els Mossos tenen per incriminar-lo, hi ha el de diversos testimonis que el situen al lloc dels incendis, i la troballa d'un líquid inflamable (concretament, acetona) a casa seva. Ara, l'examen pericial, pendent de realitzar-se, ha de determinar si aquest líquid és compatible amb els punts d'origen dels incendis.

A l'espera que conclogui la investigació, el jutge va deixar ahir Roberto T. Y. en llibertat amb càr-recs, imputat pels delictes d'incendi forestal, falsificació de document públic i usurpació de funcions públiques. La posada en llibertat va ser sol·licitada tant per la defensa com pel fiscal, que va descartar demanar l'ingrés a presó.

En la interlocutòria judicial, a la qual ha tingut accés aquest diari, el jutge justifica la posada en llibertat pel seu «arrelament domiciliari» i «la inexistència de fundades i raonables sospites que deixi de comparèixer davant l'autoritat judicial», a més a més de la impossibilitat de destruir proves.

El jutge l'obliga a acudir el dia 1 de cada mes a qualsevol jutjat. Com a mesura de protecció de les parts perjudicades per l'incendi del pàrquing comunitari, li prohibeix continuar vivint a Artés, ni tampoc entrar al poble sense autorització judicial. Per recollir les seves pertinences, ordena que ho faci acompanyat pels Mossos.