Havia trencat la porta d'entrada del seu pis, dormia al pàrquing o al mig de l'escala comunitària i dissabte al matí, poc abans de l'incendi, se l'havia vist acumulant deixalles i objectes inflamables a l'interior del seu habitatge. «Causava problemes a tot el veïnat des de l'abril. La Policia Local i Serveis Socials havien vingut diverses vegades perquè els havíem avisat. Però la policia sempre ens deia que, fins que l'home no en fes alguna de grossa, no s'hi podia fer res», lamentava aquest dilluns una de les veïnes desallotjades per l'incendi en un bloc d'habitatges del carrer Sarret i Arbós de Manresa, provocat intencionadament per un veí.

Aquest dilluns, 25 dels veïns perjudicats van reunir-se amb l'Ajuntament per resoldre el seu reallotjament provisional. En total, a l'edifici, on hi ha setze habitatges, hi vivien prop d'una quarantena de persones. Els més afortunats podran tornar a casa d'aquí a pocs dies, però, en el cas dels habitatges en més mal estat, hauran de passar setmanes per poder-los reocupar.

El causant del foc, que vivia al pis 2n 3a, està ingressat a la unitat de psiquiatria de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa arran dels fets, a l'espera que el jutge resolgui la seva situació. Segons van explicar fonts de la propietat a aquest diari, l'home vivia en aquest pis des de feia uns 40 anys, és a dir, pràcticament des de tota la vida. Actualment, s'hi estava sol i, segons les mateixes fonts, no tenia cap relació amb cap dels seus quatre fills. Fonts municipals van afegir que l'Ajuntament no té constància de cap informe mèdic sobre el seu estat de salut mental.

Els problemes de convivència s'havien agreujat les darreres setmanes, ja que l'individu molestava sovint la resta de llogaters, havia punxat les rodes del cotxe d'una veïna i havia amenaçat diverses vegades de calar foc a l'edifici. Els darrers dies havia manipulat la maneta de la porta d'entrada de l'edifici. Davant d'això, tal com explicava aquest dilluns, la gestoria que administra els pisos va decidir denunciar l'individu als Mossos la setmana passada. Ho va fer divendres, just el dia abans de l'incendi. La denúncia va ser per danys, però no per amenaces, ja que haurien d'haver estat denunciades pels veïns afectats, però, segons les mateixes fonts, cap d'ells no es va atrevir a fer-ho per «por» a represàlies de l'individu.

La denúncia, a la qual va tenir accés aquest diari, manifestava que l'home «era molt conflictiu» i que els veïns es queixaven que «llança objectes pel cel obert des de la finestra, té el pis ple de deixalles i fa sorolls estridents a qualsevol hora del dia i de la nit». Segons expressava la denúncia, els veïns, «en reiterades ocasions, han trucat a la policia per por al que pogués passar, ja que deu tenir algun tipus de trastorn mental». Els Mossos van rebre la denúncia però van explicar que, pel tipus de delicte denunciat (danys en una comunitat), no podien detenir-lo.

Dissabte, en el moment del foc, hi havia diversos veïns al bloc afectat. «Tothom va poder sortir a temps i ningú no va prendre mal. Però hauria pogut passar alguna tragèdia. Una veïna dormia, es va despertar de miracle, i va veure que tenia el pis ple de fum», expliquen les mateixes fonts.