Jutgen dos encarregats de seguretat per un foc que va ferir operaris a Balsareny

La fiscalia demana dos anys i nou mesos de presó per a un director de fàbrica i un tècnic de riscos

06.09.2017 | 08:00
Unitats del SEM i dels Bombers desplaçades al punt de l´accident laboral, que va tenir lloc ara fa set anys

Un director de fàbrica i un tècnic de prevenció de riscos s'enfronten a una petició fiscal de dos anys i nou mesos de presó per un incendi que, fa set anys, va provocar cremades greus a tres treballadors, a Balsareny. El foc va ser originat presumptament per una guspira que va entrar en contacte amb una atmosfera inflamable, a causa, segons la fiscalia, de la falta de mesures de seguretat. El judici dels fets se celebrarà aquest mes al Jutjat Penal 1 de Manresa.

Els fets van tenir lloc el 9 de febrer del 2010 a l'empresa Servacqua de Balsareny, situada al polígon de la Coromina i dedicada a la fabricació de recipients de pressió de resines sintètiques. Els treballadors víctima de l'incendi estaven fabricant 40 dipòsits destinats a filtres de dessaladores i, en el moment dels fets, es trobaven a l'interior d'un d'aquests dipòsits.

En concret, estaven netejant l'interior de la superfície, tasca per a la qual necessitaven un dissolvent d'acetona. Per això, tenien tres galledes plenes d'aquest líquid. A causa dels vapors que desprèn aquest producte, l'atmosfera que existia a l'interior del dipòsit era potencialment inflamable.

Alhora, segons la fiscalia, a l'interior d'aquest mateix dipòsit hi havia tres equips d'il·luminació. Un es tractava d'un focus halogen, de 500 watts de potència i que, segons el ministeri fiscal, «no era específic per treballar en atmosferes explosives». El focus no tenia cap tipus de protecció. Treballar en aquestes condicions, assenyala la fiscalia, creava, per tant, «un previsible, greu i imminent risc d'incendi i explosió».

És per aquest motiu, segons el fiscal, que, de manera sobtada, «es va iniciar un foc que es va estendre a gran velocitat per tota la superfície, en forma de deflagració», causada molt probablement per una guspira que va saltar del focus.

De resultes de la deflagració, un dels treballadors es va veure envoltat de flames de manera instantània. L'home, no obstant això, va aconseguir sortir a l'exterior, amb el cos en flames, que van ser apagades amb un extintor pels seus companys de feina. L'operari va patir cremades greus en el 25% del seu cos, va estar un mes hospitalitzat i va necessitar un any i mig de recuperació. Com a seqüeles, té àmplies cicatrius. La deflagració també va causar cremades importants a dos treballadors més, tot i que de menys gravetat.

La fiscalia considera que l'accident va ser causat perquè els dos acusats haurien d'haver garantit mesures que evitessin cap risc de deflagració. Per aquest motiu, els demana dos anys i nou mesos de presó i reclama que indemnitzin la víctima principal amb 75.000 euros. Els altres dos operaris han renunciat a la indemnització.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Fet Divers

Montserrat identifica amb un codi 150 pals per tota la muntanya per localitzar els extraviats

Montserrat identifica amb un codi 150 pals per tota la muntanya per localitzar els extraviats

Els Bombers creen una nova cartografia del massís on codifiquen 44 camins i fan inventari de...

Simulen un accident amb desenes de ferits al cremallera de Montserrat

Simulen un accident amb desenes de ferits al cremallera de Montserrat

Els cossos d'emergències i uns 60 alumnes de l'escola Joviat de Manresa participen en el simulacre

Un sindicat de Mossos demana protecció jurídica per anar de Puigcerdà a Llívia

Un sindicat de Mossos demana protecció jurídica per anar de Puigcerdà a Llívia

Els agents no poden actuar en el tram francès de 2 km que separa Catalunya de l'enclavament llivienc

Un cotxe atropella un noia de 14 anys que anava cap a l'institut, a Sant Fruitós

Un cotxe atropella un noia de 14 anys que anava cap a l'institut, a Sant Fruitós

L'accident ha tingut lloc aquest dijous al matí al carrer de Jaume Balmes, i la jove ha quedat...

Un camió bolca a Calders i el conductor resulta ferit

Un camió bolca a Calders i el conductor resulta ferit

L'accident ha tingut lloc aquest dilluns al matí a la carretera N-141c, entre Calders i Moià

Enllaços recomanats: Premis cinema