Un director de fàbrica i un tècnic de prevenció de riscos s'enfronten a una petició fiscal de dos anys i nou mesos de presó per un incendi que, fa set anys, va provocar cremades greus a tres treballadors, a Balsareny. El foc va ser originat presumptament per una guspira que va entrar en contacte amb una atmosfera inflamable, a causa, segons la fiscalia, de la falta de mesures de seguretat. El judici dels fets se celebrarà aquest mes al Jutjat Penal 1 de Manresa.

Els fets van tenir lloc el 9 de febrer del 2010 a l'empresa Servacqua de Balsareny, situada al polígon de la Coromina i dedicada a la fabricació de recipients de pressió de resines sintètiques. Els treballadors víctima de l'incendi estaven fabricant 40 dipòsits destinats a filtres de dessaladores i, en el moment dels fets, es trobaven a l'interior d'un d'aquests dipòsits.

En concret, estaven netejant l'interior de la superfície, tasca per a la qual necessitaven un dissolvent d'acetona. Per això, tenien tres galledes plenes d'aquest líquid. A causa dels vapors que desprèn aquest producte, l'atmosfera que existia a l'interior del dipòsit era potencialment inflamable.

Alhora, segons la fiscalia, a l'interior d'aquest mateix dipòsit hi havia tres equips d'il·luminació. Un es tractava d'un focus halogen, de 500 watts de potència i que, segons el ministeri fiscal, «no era específic per treballar en atmosferes explosives». El focus no tenia cap tipus de protecció. Treballar en aquestes condicions, assenyala la fiscalia, creava, per tant, «un previsible, greu i imminent risc d'incendi i explosió».

És per aquest motiu, segons el fiscal, que, de manera sobtada, «es va iniciar un foc que es va estendre a gran velocitat per tota la superfície, en forma de deflagració», causada molt probablement per una guspira que va saltar del focus.

De resultes de la deflagració, un dels treballadors es va veure envoltat de flames de manera instantània. L'home, no obstant això, va aconseguir sortir a l'exterior, amb el cos en flames, que van ser apagades amb un extintor pels seus companys de feina. L'operari va patir cremades greus en el 25% del seu cos, va estar un mes hospitalitzat i va necessitar un any i mig de recuperació. Com a seqüeles, té àmplies cicatrius. La deflagració també va causar cremades importants a dos treballadors més, tot i que de menys gravetat.

La fiscalia considera que l'accident va ser causat perquè els dos acusats haurien d'haver garantit mesures que evitessin cap risc de deflagració. Per aquest motiu, els demana dos anys i nou mesos de presó i reclama que indemnitzin la víctima principal amb 75.000 euros. Els altres dos operaris han renunciat a la indemnització.