Althaia va confirmar ahir que la mort per peritonitis del jove Jesús Morgado va ser originada per una pancreatitis i va prometre que investigarà si s'hauria pogut detectar a temps en alguna de les quatre visites mèdiques en què el noi havia estat assistit els dies previs. Amb la informació de què disposa actualment, l'hospital assegura que no pot determinar quants dies feia que tenia la pancreatitis.

Per això, Althaia descarta parlar de moment de negligència. «No volem especular sobre què hauria pogut passar. Ja tindrem respostes més endavant», va afirmar el director general, Manel Jovells. Pel mateix motiu, tampoc no s'han pres mesures contra cap dels metges d'Urgències que van visitar Carrasco. «Hi hem parlat, això sí, i estan molt afectats», va dir.

Tant Jovells com el director assistencial, Ignasi Carrasco, van ratificar que Morgado havia anat quatre cops al metge, perquè tenia dolors abdominals: dos al CAP de Sant Salvador de Guardiola (els dies 6 i 19) i dos més a Urgències de l'hospital de Sant Joan de Déu de Manresa (els dies 12 i 15), tots dos pertanyents a Althaia.

Cap d'aquests metges, però, no va detectar la pancreatitits i l'única diagnosi que li van fer va ser de restrenyiment. A l'hospital, no se li va fer cap TAC. Preguntat sobre si és una prova necessària per detectar una pancreatitis, Carrasco va respondre el següent: «Depèn del moment i de l'evolució».

Althaia també va confirmar que, quan el dia 20, Morgado va ingressar en estat crític a l'UCI de l'hospital, els metges van concloure erròniament que la greu peritonitis que presentava havia estat causada per una apendicitis.

Ha estat amb l'autòpsia, però, que els patòlegs ho han descartat i han determinat que l'origen va ser la pancreatitis. «Al quiròfan, es va veure que l'abdomen estava ple de pus i de teixit necròtic, incloent-hi a la zona de l'apèndix. Per això, es va diagnosticar apendicitis», justifica Carrasco, per la qual cosa, afegeix, es va decidir en aquell moment retirar l'apèndix.

En tot cas, assenyala Carrasco, la peritonitis que presentava per la infecció, un cop el noi va ingressar a l'UCI, ja era molt crítica: «Tenia una asèpsia greu. Va continuar a l'UCI, amb un tractament de suport d'antibiòtics. Va empitjorar la coagulació de la sang. El dia 21 va presentar sagnat, es va fer una segona operació i es va aturar l'hemorràgia. La situació era crítica, amb un fracàs multiorgànic, i tots els òrgans anaven fallant. I va morir dilluns al matí».

Jovells va dir que tots els professionals de l'hospital «estem molt afectats i consternats per aquest fet tràgic i irreperable. Hem donat el condol als familiars i amics. Els hem ofert el nostre suport i compromís per aclarir què ha passat». I comprèn que la família tipifiqui els fets de negligència: «Tenen el dret de tenir aquesta visió», va dir.