El Jutjat Penal 1 de Manresa va condemnar ahir a un any de presó la dona de 85 anys que va causar un accident mortal a la C-16, a Casserres, després que s'equivoqués i entrés a l'autovia en sentit contrari. La víctima és la dona que l'acompanyava al seient de copilot. La processada no haurà d'ingressar a presó perquè no té antecedents penals, però se li ha retirat el carnet de conduir durant quatre anys i mig i haurà de pagar una multa de 960 euros.

Els fets, segons la sentència de conformitat, van tenir lloc el 30 d'agost del 2015 a 3/4 de 10 del vespre, quan ja era fosc. L'acusada, Matilde R. M., conduïa un cotxe per la carretera BV-4132, tot procedint de Casserres, i es dirigia a Gironella. En el mateix vehicle, viatjava en el seient de copilot la víctima, Josefa Guerrero Rodero, de 81 anys i veïna de Gironella. Totes dues provenien de la Festa Major de Casserres.

Per fer el trajecte entre Casserres i Gironella, la conductora utilitzava habitualment la carretera antiga. Però, aquell dia, aquesta via estava tallada, per la qual cosa va haver d'agafar l'autovia C-16.

En una de les rotondes que permeten la incorporació a l'autovia, hi va accedir en sentit contrari, a través d'un carril de sortida de la C-16. La sentència, que recull l'escrit d'acusació de la fiscalia, assenyala que la dona estava «totalment distreta» i, per tant, no es va adonar del senyal de prohibit el pas que l'afectava, ni tampoc del senyal de cediu el pas a la inversa que hi havia pintat a terra.

D'aquesta manera, el vehicle es va incorporar a la calçada destinada al trànsit en sentit Manresa, però es va posar a circular en direcció a Berga. La dona va circular durant uns 700 metres fins que va xocar contra un cotxe que circulava correctament en sentit Manresa. La conductora d'aquest últim vehicle va intentar esquivar el cotxe infractor per l'esquerra, però no ho va aconseguir, de manera que es va produir un xoc molt violent, que va causar la mort de Josefa Guerrero. Els dos ocupants del cotxe que circulava de forma correcta van resultar ferits, un dels quals de caràcter greu.

La fiscalia demanava inicialment la pena de dos anys de presó per a l'acusada. Ahir es va celebrar la vista judicial del cas, en què l'acusada va reconèixer els fets, de forma que la defensa va pactar amb la fiscal la pena d'un any. La pena va ser suspesa perquè no té antecedents penals i perquè la fiscal va tenir en compte l'«edat» de l'acusada. La dona ha estat condemnada per un delicte d'homicidi per imprudència greu i per un altre delicte de lesions.