L'accident laboral en què va morir un treballador navassenc en una nau d'Avià, ara fa dos anys, arriba aquest novembre a judici. La fiscalia demana un any i deu mesos de presó per al cap laboral de la víctima, Ramon V. C., administrador de l'empresa Vico Metall, per falta de mesures de seguretat. L'operari va morir en caure des de set metres d'una teulada.

Els fets, segons l'escrit d'acusació pública, van tenir lloc el 29 d'octubre del 2015 cap a les 5 de la tarda. La víctima, José Antonio Berrocal Medinilla, de 44 anys, treballava per a Vico Metall, empresa dedicada a treballs de fusteria metàl·lica. Aquell dia es trobava a la nau industrial de l'empresa Ecoauto Servicios Carroceros, al polígon industrial La Plana d'Avià, entre Cal Rosal i Gironella.

L'empresa titular de la nau havia encarregat a Vico Metall els treballs de cobriment de dues cobertes, de fibrociment adossades, amb pendent a dues aigües, mitjançant la sobreposició de planxes metàl·liques ondulades.

En el moment de l'accident, la víctima ja es disposava a recollir els estris per finalitzar la jornada. Segons l'escrit de la fiscalia, el navassenc es va desplaçar a la coberta de la nau de la parcel·la contigua, que es va trencar a causa del seu pes. L'home va caure des d'una altura de set metres i va morir en impactar contra el terra.

La coberta trencada era de polièster translúcid amb fibra de vidre, un material lleuger que, a més, presentava un alt deteriorament. Segons la fiscalia, l'empresa de la vícitma no havia instal·lat cap mesura de protecció col·lectiva contra el risc de caiguda d'alçada, com podria ser una xarxa de seguretat. Tampoc no es va fer cap tipus de comprovació sobre l'estat de les cobertes, i no es van instal·lar línies de vida amb garanties. L'única protecció que tenien els treballadors, segons la fiscalia, era una corda que lligaven a tubs metàl·lics, una mesura improvisada pels mateixos operaris «que era clarament insuficient per a la prevenció del risc de caiguda d'altura», assegura el fiscal.

El ministeri públic conclou que l'accident s'hauria evitat si el treballador hagués disposat d'una línia de vida en la qual assegurar-se, a partir del moment en què accedís a la zona de teulades de les naus industrials.

La fiscalia tipifica els fets com un delicte contra els drets dels treballadors i d'un delicte d'homicidi per imprudència greu, però inclou la circumstància atenuant de reparació del dany, ja que l'acusat ja ha indemnitzat els familiars de la víctima amb 70.000 euros. Tot i així, la fiscalia vol que afegeixi 215.000 euros més a la indemnització i que pagui una multa de 2.520 euros.