La Guàrdia Civil ha comissat un revòlver antic i munició que estaven exposats al Museu Etnològic de Llívia. Durant una inspecció rutinària del 22 de novembre, agents de la Patrulla de Protecció de la Naturalesa d'aquest cos policial (SEPRONA) van localitzar aquesta arma que es trobava en una vitrina tancada amb clau. No tenia documentació ni número ni marca. Tant l'arma com la munició tampoc havien estat inutilitzats.

També van trobar trampes per a animals, com ara ocells i talps, i una de grans dimensions, que encara es poden fer servir, però els responsables del museu no en tenien els permisos. Per tot plegat, els agents van aixecar acta per infracció del reglament d'Armes i Explosius i posteriorment van dipositar el revòlver i la munició a la Intervenció d'Armes de la Guàrdia Civil de Puigcerdà, i així han passat a disposició de l'autoritat competent. Pel que fa a les trampes, es van precintar i es van deixar a les dependències del museu, i han quedat a disposició del departament de Medi Ambient de la Generalitat.

El Museu Etnològic de Llívia, a la Cerdanya, disposa d'un fons de més de mil peces antigues del segle XIX i algunes del XVIII. Els responsables del museu no van voler donar la seva versió a Regió7 i simplement van dir que ells es dediquen a comprar material antic de cases de pagès perquè conservar-lo i mostrar al museu com es vivia antigament a la comarca. Fonts del museu van explicar a ACN que desconeixien que el revòlver pogués ser perillós, entre altres coses perquè era «vell i brut». Tampoc sabien que calien permisos per tenir aquest material exposat, provinent de particulars i masies de la zona.

Així, per exemple, tenen objectes antics relacionats amb la pagesia però també amb altres oficis com ara carnisser, paleta, notari i estamper.

Pel que fa a la inspecció, des del museu entenen que els agents «van fer la seva feina» i agraeixen que se'ls hagi informat de la normativa que desconeixien. El museu només obre per fer visites concertades.

L'equipament va obrir les portes el 2011. El fons del museu té més de mil peces, la majoria exposades curosament en els 380 metres quadrats de superfície disponible. Totes són autèntiques i provinents de cases de pagès.