Prop de 200 persones es van concentrar ahir a la tarda a la plaça de la Mel de Balsareny per deixar clar que «el feixisme no té cabuda al Bages ni enlloc» i per demanar «conviure en pau». L'acte s'havia convocat com a resposta a la manifestació espanyolista que hi havia organitzada a la mateixa hora molt a prop, a la plaça de l'Ajuntament, una concentració que finalment no es va celebrar, després que els grups d'ultradreta que l'havien impulsat es vagin fer enrere.

A la concentració antifeixista, promoguda pel CDR de Balsareny i per Unió contra el Feixisme i el Racisme del Bages, entre d'altres, hi van acudir veïns de Balsareny i d'arreu del Bages i del Berguedà, per donar suport als balsare-nyencs que des de fa mesos se senten intimidats per un grup d'ultres espanyolistes que viuen al poble. L'acte va estar presidit per una pancarta amb el lema «Volem conviure en pau».

«Fa massa mesos que patim agressions i insults, danys a façanes i als cotxes», va denunciar un dels veïns de Balsareny que van llegir els manifestos. «Si fins ara no havíem actuat, ha estat per no atiar el foc i per intentar no caure en les seves contínues provocacions», va explicar, tot afegint: «Però ha arribat un moment en què no hem pogut més. I aquest ha estat quan es va convocar una manifestació feixista a Balsareny. Aquí ens vam quadrar i vam dir prou. No volem que el feixisme i l'autoritarisme es passegin impunentment pels nostres carrers».

Entre els assistents, hi havia el candidat bagenc de la CUP al Parlament, Ramon Vancells, que, en declaracions als mitjans de comunicació, va alertar que els ultradretans s'han sentit amb força darrerament «instigats per l'aplicació del 155 i per la repressió de l'Estat». Segons va denunciar, «han vist l'oportunitat de sortir al carrer i de trencar la pau que sempre s'ha viscut en un lloc com Balsareny».

La concentració ultra, al final, no es va celebrar. Grups d'ultradreta l'havien organitzat amb el pretext de donar suport a la família de Balsareny que va denunciar un atac a la bandera espanyola de casa seva. Aquesta mateixa família, però, va demanar que es desconvoqués l'acte, cosa que finalment es va fer. Mitja dotzena d'espanyolistes que no s'havien assabentat que s'havia desconvocat van acudir a Balsareny, però van marxar-ne en veure que només se celebrava l'acte antifeixista.