Un incendi va cremar completament ahir a la matinada dos locals comercials de Manresa i va obligar a desallotjar preventivament una seixantena de veïns de dos edificis, que van haver d'estar tres hores al carrer amb temperatures sota zero, proveïts amb mantes i aigua. Un dels evacuats va patir una intoxicació lleu de fum i va ser atès pel SEM.

L'incendi es va declarar a les 3 de la matinada al número 31 del carrer Saclosa i al número 5 de la Plaça Catalunya. Es tracta de dos locals que fan cantonada i que es comuniquen entre si. Un es dedica a la venda de telèfons mòbils, que és on va començar l'incendi, i l'altre és el restaurant Kebab Catalunya. En el moment del foc, no hi havia ningú a l'interior dels baixos afectats. Entremig dels dos locals, hi ha la farmàcia Subirats, que no va resultar afectada.

El foc, a banda de cremar l'interior dels dos locals, va cremar dos vehicles aparcats al davant de la botiga de mòbils. Les façanes dels dos edificis van quedar clarament afectades pel fum, sobretot el de la plaça Catalunya, on ahir al matí es veien les finestres de tots els pisos obertes. Al mig de la plaça restaven apilades unes quantes cadires metàl·liques d'un bar, que la Policia Local i els Bombers van utilizar per facilitar el desallotjament de la gent gran.

Els Bombers de la Generalitat, que s'hi van desplaçar amb nou dotacions, van evacuar els dos edificis, juntament amb la Policia Local de Manresa, que va acordonar la zona i va tallar el trànsit.

L'edifici de la plaça de Catalu-nya és un bloc de cinc plantes, amb quatre portes per planta, del qual es va desallotjar el nombre més alt de veïns. A l'edifici del car-rer Saclosa, quan hi van arribar els Bombers, molta gent ja havia sortit a l'exterior pel seu compte.

Les escales dels dos blocs van quedar afectades pel fum, per la qual cosa, quan els Bombers van donar el foc per extingit, van començar les tasques de ventilació.

Els desallotjats, que van poder tornar a casa, van haver-se d'esperar tres hores al carrer, de 3 a 6 de la matinada, i ho van fer al portal del forn de pa Codina i de l'oficina de La Caixa de la plaça Catalunya. La Policia i els Bombers els van facilitar mantes, aigua i cadires.

«M'han despertat uns forts cops a la porta. Eren els Bombers perquè sortís de casa», explicava un dels evacuats, Rossend Boix. Els Bombers, de fet, van esbotzar la porta de casa seva, i ahir al matí Boix estava pendent de l'asseguradora per reparar la destrossa. Segons va explicar, «ha estat molt ràpid. He agafat la jaqueta, la cartera i el mòbil i he sortit al carrer. Sota l'entrada del forn Codina i de la Caixa érem unes 60 persones. La gent estava espantada».