Un total de 52 persones han mort des del començament d'any fins ara per ofegament a Catalu-nya, segons l'informe preliminar de l'Associació Espanyola de Tècnics en Salvament Aquàtic i Socorrisme. A l'Estat, la xifra és de 446, cosa que suposa un increment d'un 20% respecte a l'any 2015.

En total, es van comptabilitzar 980 incidents amb 1.256 víctimes implicades i 539 persones mortes, la majoria, el 75 %, homes (431), davant de les 108 dones que van perdre la vida en els mateixos tipus de fets, el 25 %.

L'informe destaca que el perfil majoritari és el d'un home de 50 anys que pateix un ofegament a l'entorn marí i que un nombre significatiu d'ofegats són estrangers, gairebé un de cada quatre morts. Els nens solen patir incidents en les piscines domèstiques i en gairebé tots els casos hi ha una fallada en la supervisió adulta.

Més del 43 % dels incidents se salden amb un resultat mortal i una mica més del 20 % de les víctimes són hospitalitzades o necessiten assistència mèdica, mentre que el 30 % se salden sense majors conseqüències per a les víctimes. Durant els mesos centrals de l'any és quan es produeix un nombre d'incidents més alt a causa de la meteorologia i els períodes de vacances, que impulsen l'oci aquàtic especialment a les platges. L'estudi explica que el perfil d'ofegament ha canviat en els últims deu anys i la corba s'ha anat desplaçant cap als adults de més edat perquè «les platges s'han omplert de persones grans amb escàs coneixement dels riscos».