Ahir, dues hores després que la carretera C-58 quedés col·lapsada a l'alçada de Vacarisses, la Generalitat va fer obrir el peatge de l'autopista C-16. Abans, amb els cotxes pagant, el pas de vehicles d'una carretera a l'altra ja havia causat problemes. Les barreres del peatge van quedar obertes, segons ha informat el Servei Català de Trànsit a aquest diari entre les 10 del vespre d'ahir i les 2.42 d'aquesta matinada.

Aquest dimarts al matí continua l'afectació viària causada per la presència de neu i gel a les carreteres catalanes. La situació viària d'avui a les 8 del mati és que hi ha una carretera local tallada, la BV-4024 de Bagà a Coll de Pal (Berguedà).

D'altra banda, hi ha tres carreteres més on calen cadenes: a la BV-4031 de Castellar de N'Hug a Toses (Berguedà), la BV-5301, al Montseny; i a la GI-V5201, a Viladrau. Per últim cal circular amb molta precaució perquè hi ha neu i plaques de gel a la C-17 a Vic , a la C-25 entre Espinelves i el Coll del Revell i a la C-58 a Viladecavalls El vehicles de tercera categoria tenen restriccions a la C-17 en el tram de Vic.

Ahir, la neu també va causar problemes a l'eix Diagonal i a l'eix Tranversal. La neu que no havia arribat al Bages i l'Anoia aquest any, ahir va fer acte de presència. En molts indrets, es va veure inicialment neu granulada i calamarsa i, posteriorment, la precipitació es va convertir en neu.

El Moianès va ser la comarca on es van registrar gruixos més importants: 13 cm a Castellterçol, 10 a Castellcir i 8 a Moià, per exemple. Per aquest motiu, ahir al vespre, calia circular amb cadenes per la majoria de les carreteres de la comarca, entre les quals la N-141c (de Calders a Moià) i la C-59 (Castellterçol , Moià i l'Estany). En aquesta última via, segons Trànsit, hi havia 15 quilòmetres de retenció. Encara avui la neu es deixa notar a la comarca i s'ha anul·lat la ruta de transport escolar de Collsuspina (12 alumnes afectats) i l'Estany (16 alumnes afectats) cap a l'institut de Moianès de Moià.

  • Calamarsada a Avinyó

Al Bages, va nevar a bona part de la comarca. A banda de Mura (que va anotar 8 centímetres), també va fer-ho en llocs com Montserrat (amb també 8 centímetres) i el Pont de Vilomara (amb 1). Una de les vies més afectades va ser l'eix Diagonal entre Manresa i Igualada. Al tram entre Maians i Sant Salvador de Guardiola, es van registrar cues de dotze quilòmetres. En un moment de la nit, a partir de les 10, també es feien desviaments de la C-55 i la C-58 cap a la C-16. A la carretera de Can Maçana (BP-1101) va bolcar un cotxe a causa de la neu, sense ferits. A la carretera entre Balsareny i Avinyó (BP-4313) calien cadenes.

A l'eix Transversal, tot i que els problemes més importants van tenir lloc a Osona i a la Selva, el gel i la neu també van provocar dificultats al tram del Bages i el Moianès. A Artés, per exemple, un camió va fer tisora i es va tallar la via.

  • Galeria de fotos de la calamarsada en diferents municipis de la Catalunya Central

A l'Anoia, va nevar a Calaf i rodalia, com mostren els 8 centímetres de Pujalt (a l'observatori), o els 23 de la Llacuna. També ho va fer a l'A-2, al Bruc, on Trànsit va restringir el pas de camions.

A Catalunya, els problemes principals es van produir a l'autopista AP-7 i l'A-7, al seu pas per Altafulla (Tarragonès), i a la N-340, a causa de la calamarsa. D'altra banda, l'eix Transversal es va tallar a Sant Julià de Vilatorta (Osona) per l'acumulació de neu i un accident. Ahir a la nit, la neu afectava el prelitoral i el litoral, a llocs com la zona alta de Barcelona.

Accident múltiple a la C-16

A Berga, la calamarsada va causar aquest dilluns un accident múltiple, amb quatre vehicles implicats, a la C-16.

La BV-4024 va quedar tallada entre Bagà i Coll de Pal i és obligatori dur cadenes a la BV-4031 entre Castellar de n'Hug i Toses.

La tempesta sorprèn els conductors de l'AP-7

Una forta calamarsada va emblanquinar l'autopista AP-7 passades les quatre de la tarda i va causar problemes de trànsit a l'AP-7, l'A-7 i l'N-340 al seu pas per Torredembarra en els dos sentits de la marxa. Així, segons el Servei Català de Trànsit, es van produir retencions d'uns sis quilòmetres a l'AP-7 i tres més a l'N-340. Per apartar la calamarsa, es van activar les màquines llevaneu per netejar la calçada. En situacions meteorològiques com la presència de pedra o neu, el Servei Català de Trànsit i els Mossos d'Esquadra demanen circular per la dreta, evitar avançar els altres vehicles i deixar espai a les màquines llevaneus i els vehicles de Protecció Civil.