La confessió del guàrdia civil admetent l'actitud pacífica dels veïns congregats l'1-O a Castellgalí, avançada ahir per Regió7, ha causat sorpresa perquè contradiu l'atestat de la Guàrdia Civil, que parlava de violència dels concentrats en aquest poble. Però no és l'únic guàrdia civil que ha reconegut l'absència de violència per part dels votants de l'1-O al Bages.

Fa dues setmanes, dos agents de l'operatiu de Fonollosa també van reconèixer davant la jutge la resistència passiva dels fonollosencs. En aquest cas, però, l'actitud pacífica ja era reconeguda en el mateix atestat policial de Fonollosa. En canvi, els dos guàrdies civils que la setmana passada van declarar sobre l'IES Quercus de Sant Joan van assegurar que, en aquest cas, els concentrats sí que van mostrar-se violents.

El Col·legi d'Advocats de Manresa va presentar a final d'octubre una denúncia col·lectiva davant del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa contra les càrregues de la Guàrdia Civil en cinc col·legis electorals del Bages, dos a Sant Joan de Vilatorrada i la resta a Castellgalí, a Fonollosa i a Callús. A la denúncia s'hi van adherir una cinquantena de ferits del conjunt d'aquestes poblacions.

La jutge va admetre les denúncies i va demanar a la Guàrdia Civil que identifiqués els responsables de cadascun dels cinc operatius. El cos policial va respondre donant el número d'identificació de deu agents (dos per cadascun dels col·legis), tot i que sense especificar quina responsabilitat concreta ostentaven. Tots deu van rebre les citacions de la jutge per declarar com a testimonis.

Ha estat ara, quan han començat a declarar davant de la jutge de Manresa, que s'ha comprovat que en realitat són membres de les comitives judicials, és a dir, els en-carregats d'endur-se urnes i paperetes, però no els responsables de les càrregues violentes. Però tots ells, a preguntes del Col·legi d'Advocats, ja han revelat el nom dels comandaments de cadascun dels dispositius, i començaran a ser citats en les properes setmanes. De moment, ja han passat davant de la jutge sis dels deu agents citats inicialment: dos de Fonollosa, dos de l'IES Quercus de Sant Joan i, dilluns, dos de Castellgalí.

I el balanç ha estat diferent en cada cas: a Fonollosa, els guàrdies civils van reconèixer l'actitud pacífica dels congregats (igual com s'admetia en l'atestat), però, en canvi, els dos agents que van declarar sobre el Quercus de Sant Joan es van ratificar en l'informe policial, que parla de violència. La sorpresa va arribar dilluns: un dels dos agents va contradir l'atestat de Castellgalí i va admetre la resistència pacífica de veïns. L'altre agent va evitar respondre directament sobre aquesta qüestió.

Callús i el col·legi Joncadella

En els propers dies, han de declarar els guàrdies civils que falten: els dos de Callús i els dos de l'escola Joncadella de Sant Joan. El que ha transcendit fins ara dels atestats ja ha estat prou controvertit: l'informe de Callús assegura que l'alcalde va caure a terra perquè va perdre l'equilibri (quan en realitat a les imatges es veu que va rebre l'empenta d'un agent) i l'atestat de l'escola Joncadella, que denuncia per un delicte d'odi el regidor Jordi Pesarrodona.