L'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez (ERC) ha subratllat aquest dilluns davant de la jutge que mai no va rebre "cap comunicació expressa per escrit" sobre que hagués d'impedir la celebració del referèndum de l'1 d'octubre a la seva població. Hernàndez ha rebatut d'aquesta manera l'acusació del delicte de desobediència que li va imputar el Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa, on ha comparegut aquest dilluns a declarar com a investigat. Just després, ha hagut de tornar a entrar al jutjat per declarar en qualitat de perjudicat, per les destrosses que la Guàrdia Civil va dur a terme l'1-O al seu ajuntament.

Prop de 200 persones s'han concentrat des de 2/4 de 10 del matí davant dels jutjats de Manresa per donar suport a Hernàndez, que és el tercer dels càrrecs electes del Bages investigats per presumpta desobediència, després que fins ara ja hagin hagut de passar pel jutjat l'alcalde de Callús, Joan Badia, i el regidor de Cultura de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, tots dos d'ERC.

Entre els concentrats, a banda de veïns de Fonollosa, hi havia nombrosos càrrecs d'ERC del Bages, com la diputada al Parlament, Adriana Delgado; el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; i diferents alcaldes republicans de la comarca. En representació d'altres partits, també s'hi han vist l'alcalde de Sallent, David Saldoni (PDeCAT); el regidor d'ICV a Sant Joan de Vilatorrada Albert Marañón; i el regidor de la CUP de Manresa Jordi Masdeu.

"Avui intentaré defensar tant bé com pugui el coratge i la dignitat de la gent de Fonollosa i de Camps", ha expressat Hernàndez davant de la multitud congregada, abans d'entrar als jutjats. L'alcalde fonollosenc ha emmarcat la seva imputació en "la persecució per terra, mar i aire que ens estan fent a la ciutadania i als representants polítics". Segons ha assenyalat, "la gent de Fonollosa sabem molt bé què va passar, tenim el record molt viu", referint-se a les càrregues de la Guàrdia Civil, que van causar cinc ferits, a banda de danys a l'Ajuntament per valor de 7.000 euros.

Un cop a dins, Hernàndez ha comparegut davant de la jutgessa en qualitat, en primer lloc, d'investigat, on només ha acceptat respondre les preguntes del seu advocat defensor, Josep Riba. És una estratègia diferent de la que havien seguit Badia i Pesarrodona, quan tots dos es van acollir al seu dret a no declarar. Avui, Hernàndez també s'ha acollit al dret a no respondre preguntes de la jutge i del fiscal, però sí del seu advocat. I, segons ha explicat davant dels mitjans de comunicaicó, ha deixat clar que, abans de l'1-O, "no vaig rebre cap comunicació expressa per escrit".

Poc després, Hernàndez ha tornat a comparèixer davant de la jutge, aquest cop citat com a testimoni, com a perjudicat dels desperfectes causats per la Guàrdia Civil a l'Ajuntament. "He pogut explicar el que vaig veure com a testimoni i els danys materials a les oficines i a les dependències municipals", ha explicat Hernàndez a la sortida. En aquest cas, sí que ha acceptat les preguntes de la jutge i el fiscal. "Les preguntes han estat molt correctes. Els meus advocats vetllaven perquè cap de les preguntes no anés amb la intenció de perjudicar-me en la meva causa com a investigat", ha afegit.

L'alcalde ha conclòs la seva intervenció davant de la premsa posant de manifest que "el que va passar l'1 d'octubre va ser el trencament de la convivència dels nostres pobles, provocada per les actuacions violentes de la policia espanyola", quan "l'únic que s'estava produint era una activitat de democràcia, pacífica i amb actitud festiva".