El departament d'Agricultura de la Generalitat informa que a partir d'avui, 15 de març, fins al 15 d'octubre no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. Està prohibit fer foc ni a les àrees forestals (tant si estan poblades d'arbres com si no) ni a la franja de 500 metres que els les envolta.

En especial, subratlla Agricultura, no es poden cremar restes de poda i d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del departament. Tampoc no es poden fer focs d'esbarjo ni d'altres de relacionats amb l'apicultura. Dins de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra amb mataguspires.

També queda prohibit llançar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena; llançar coets, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors (o en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Aquest 2018, des de l'1 de gener fins ara, hi ha hagut de moment a Catalunya 41 incendis forestals, que han cremat 39,18 hectàrees forestals (segons les dades provisionals del departament d'Agricultura). Els focs més importants han estat a Castelló de Farfanya (a la comarca de la Noguera, el 20 de febrer passat) i a Castelldefels (al Baix Llobregat, el dia de Cap d'Any).