Amb l'aixecament del secret de sumari del cas, els Mossos d'Esquadra de la Catalunya Central han donat detalls aquest divendres de la macrooperació policial contra el tràfic de drogues realitzada ara fa un mes i mig, on es van detenir disset persones al Bages, al Berguedà i a altres punts de Catalunya, tal i com ja va avançar Regió7. En total, els agents van detenir disset persones (entre les quals a Manresa, Balsareny, Súria, Callús i Montmajor), onze de les quals van ingressar a presó provisional. Durant l'operació, s'han incautat 26.000 plantes de marihuana.

En concret, segons ha informat la Divisió d´Investigació Criminal de la Regió Policial Central, juntament amb la Unidad Regional Operativa de Vigilancia Aduanera de l´Agencia Tributaria a Catalunya, els agents van detenir entre els mesos de gener i febrer disset persones, de nacionalitat espanyola, italiana, peruana, russa, alemanya, holandesa i portuguesa, com a presumptes autors de delictes contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric.

La investigació es va iniciar el setembre de 2016 quan els agents van tenir coneixement que al carrer Fonollar de Manresa s´havia detectat una forta olor a marihuana. Després de les primeres indagacions els mossos van confirmar que en aquesta zona hi havia un cultiu interior de marihuana i que les persones que el gestionaven tenien antecedents per tràfic de drogues.

Més endavant, els investigadors van determinar que aquest grup de persones es dedicava al cultiu exhaustiu de plantacions de marihuana indoor en diverses zones del territori català, als municipis de Manresa, Callús, Súria, Premià de Dalt, Vallromanes, Montmajor, la Seu d´Urgell, el Coll de Nargó, la Pobla de Montornès, Cambrils i la Sènia.

En el decurs de la investigació els agents van poder determinar que el grup estava format per catorze persones, a més de diversos col·laboradors que els hi facilitaven l´existència de les plantacions. També disposaven de l´ajuda de dos electricistes que s´encarregaven de fer totes les connexions fraudulentes durant les instal·lacions dels cultius. A més, també tenien un administrador de finques que els buscava immobles on poder fer-hi les plantacions.

En una fase més avançada de la investigació els agents van saber que la majoria d´investigats compartien el subministrador. Aquesta persona, sota l´aparença de tenir un negoci lícit de jardineria, amagava el cultiu massiu d´esquetxos de marihuana per a la seva venda. A l´interior d´una de les seves naus es van localitzar 20.000 esquetxos de marihuana perfectament envasats en cubetes de metacrilat. A més, també se l´acusa de comprar posteriorment la producció de marihuana d´aquestes plantacions i exportar-la a diversos països d´Europa.

Finalment, l´operació es va desenvolupar en diverses fases entre el 26 de gener i el 23 de febrer, i va permetre detenir un total de 20 persones. Durant els escorcolls es van comissar 26.000 plantes de marihuana, 34.000 euros en efectiu i dues armes de foc.

La magistrada del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 7 de Manresa va decretar ingrés a presó per a onze dels detinguts.