Els ferits que van declarar ahir als jutjats de Manresa per les càr-regues policials de l'1-O a Castell-galí van denunciar que hi va haver «un tracte indigne» a algunes de les dones que protestaven a l'escola de Castellgalí el dia del referèndum. L'advocat dels ferits, David Casellas, va assegurar a Regió7 que en cap cas es tracta d'un delicte d'abusos, tal com s'ha denunciat en càrregues d'altres indrets de Catalunya, i que en tot cas seria un possible delicte «contra la integritat moral».

Els tres ferits que ahir van declarar van coincidir en la seva nar-ració a l'hora d'assegurar que durant l'actuació dels agents per retirar-les del terra on eren assegudes «van deixar a la vista les seves parts íntimes sense cap contemplació». En aquest sentit, Casellas incideix que «no és el mateix agafar una home pels pantalons i la camisa que una dona, i alguns testimonis han dit que els agents van retirar les dones que protestaven d'una manera indigna i per exemple se'ls podien veure les calces».

Per a l'advocat dels denunciants, és una prova més de «l'ús desproporcionat de la força per part de la Guàrdia Civil davant 40 persones que protestaven de manera pacífica».

El Col·legi d'Advocats de Manresa, impulsor de la denúncia col·lectiva presentada contra les càrregues policials de l'1-O al Bages, critica que en les preguntes de la jutge d'ahir feia la impressió que s'estigués qüestionant la «desobediència» i el grau de resistència dels concentrats i no l'actuació de la Guàrdia Civil. Ahir van declarar tres de les persones que van patir lesions a l'escola de Castell-galí, una de les quals va afirmar que va ser trepitjada intencionadament pels agents a l'espatlla. Segons ha dit l'advocat David Caselles, les preguntes «incisives» que la jutgessa estaria fent podrien «donar entenent que hi havia desobediència o una resistència superior a la que va ser». Caselles lamenta que sembli que «se'ls estigui investigant a ells i no l'actuació de la Guàrdia Civil». Casellas es queixa que «sembla que s'estigui investigant unes altres persones», tot remarcant el mal tràngol que això comporta per als denunciants, «alguns dels quals estan patint estrès posttraumàtic». L'advocat diu que no ha fet constar al jutge aquesta apreciació perquè a ella li correspon fer les preguntes que cregui oportunes. Les tres persones que van declarar ahir davant la magistrada del Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa van patir lesions lleus. Demà aniran a declarar als jutjat els ferits de Callús.