L'alcalde de Callús, Joan Badia. «Apunti, que l'hi dic», va comentar Badia a la magistrada que instrueix el cas de les càrregues policials de l'1-O al Bages. Badia va sortir satisfet aquest dimarts al matí de la seva declaració al Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa perquè, segons explicava, gràcies als vídeos que els ciutadans del poble van enregistrar, s'ha pogut identificar els agents que van agredir els veïns del poble que eren davant del col·legi on hi havia les urnes. Imatges que han estat clau, afirmava, per demostrar els fets que denuncien els ferits d'aquella jornada.

«Gràcies als vídeos, també, els advocats han pogut fer una bona feina», va explicar l'alcalde en sortir dels jutjats. Per aquest motiu es mostrava confiat que el procés judicial tirarà endavant i en aquest sentit va apuntar: «Ens en sortirem i els agents de la Guàrdia Civil rebran el que han de rebre per haver agredit gent de Callús», i afegia que «ens haurien d'haver avisat amb megàfon que ens havíem d'apartar», i va tornar a qualificar la càrrega de «desproporcionada». Badia ja va ser citat per la mateixa jutgessa anteriorment pels fets de l'1-O al poble bagenc. En aquell moment hi va anar com a investigat per desobediència i es va negar a contestar les preguntes de la magistrada.

Mostres de suport

No només declarava Badia aquest dimarts, sinó vuit persones més de Callús que van patir lesions en l'actuació policial. A les portes de les dependències judicials hi havia prop d'una vintena de persones que donaven suport als veïns que havien de comparèixer davant la jutgessa, i que van aplaudir i animar Badia quan va sortir per la porta dels jutjats, un cop va haver contestat les preguntes de la magistrada, el fiscal i l'advocat dels ferits. Quan va sortir, va fer una encaixada de mans i es va abraçar a les persones que s'aplegaven fora.

Badia va comentar que, a l'inici de la compareixença, la jutgessa li va fer preguntes contraposant la seva versió amb la que havia donat la Guàrdia Civil i en aquell moment, segons ell, l'advocat defensor li va recriminar que Badia estava declarant com a denunciant i no pas contestant preguntes sobre una causa de desobediència. «Tot i això, no he tingut la sensació que m'estiguessin qüestionant la desobediència i he pogut explicar el que em va passar», deia dimarts al matí. Afirmava estar content, també, perquè la fiscal li havia fet les preguntes «en català».

El dia del referèndum, quan l'escamot de la Guàrdia Civil va arribar al col·legi del poble -on hi havia les urnes-, un agent va tirar a terra l'alcalde després que preguntés als membres del cos si tenien una ordre judicial. «Hem rebut ordres de paraula», li van contestar. «Ataquem per la dreta!», va cridar un guàrdia civil. Van arribar més reforços per obrir un passadís i entrar al col·legi electoral quan es van trobar tot de callussencs impedint pacíficament el pas amb una seguda. Un cop a dins, el president de la mesa va demanar als agents l'ordre judicial, i com a resposta es van endur l'urna amb els vots a dins.

El Col·legi d'Advocats de Manresa és l'impulsor de la denúncia col·lectiva presentada contra «l'ús desproporcionat de la força» dels agents que van participar en l'operatiu policial per impedir la jornada electoral. En total hi ha una cinquantena de ferits, de Callús, Castellgalí, Sant Joan de Vilatorrada i Fonollosa.

Els ferits per les càrregues al Bages estan compareixent des de la setmana passada al Jutjat d'Instrucció 2 de Manresa per denunciar que van rebre cops durant les càrregues de la Guàrdia Civil per una actuació policial desproporcionada. Els primers a respondre les preguntes de la jutgessa van ser els habitants de Castellgalí. D'aquest municipi bagenc, set afectats ja han contestat les preguntes de la magistrada i el fiscal, i han explicat que van patir lesions lleus que els van obligar a anar, en molts casos, a Urgències.