L'Ajuntament de Berga està estudiant la possibilitat de presentar una denúncia contra els autors de l'arrencada d'estelades, llaços grocs i altres elements de caire independentista que va tenir lloc el dia 10 d'abril a la matinada. Una acció que va quedar recollida per les càmeres dels informatius d'Antena 3, que acompanyaven el grup.

És una de les principals qüestions que van tractar els portaveus dels partits polítics amb representació a l'Ajuntament, que es van reunir dilluns a la nit per tractar les accions a empendre i analitzar l'actuació de la policia. En el reportatge emès pel canal estatal, es pot veure en alguns plans un cotxe dels Mossos d'Esquadra, cartells i adhesius de simbologia independentista.

Precisament, l'Ajuntament va demanar informes a la Policia Local i als Mossos d'Esquadra sobre les actuacions que van emprendre el 10 d'abril a la matinada, però no disposen encara d'aquesta documentació. L'Ajuntament està fent una llista de ciutadans afectats, veïns que tenien material independentista al balcó i que el grup el va arrencar o el va fer malbé. La idea és interposar una denúncia conjunta.

Segons els membres de l'oposició, presents a la reunió, els Mossos estan duent a terme una investigació interna sobre l'actuació dels agents del cos la nit en què el grup va actuar, i per altra banda també estan investigant qui eren els autors de l'arrencada de les estelades, i cartells independentistes, arran de la denúncia d'un veí afectat.

Jordi Pujals, d'ERC, ha explicat a aquest diari que «l'arrencada de l'estelada i dels llaços gros del balcó de l'ajuntament poden ser constitutius d'un furt menor, penat amb menys de 400 euros», però que seria suficient per emprendre accions legals contra el grup, que, segons el reportatge, s'autoanomena GDR, que correspon a les inicials de Grup de Defensa i Resistència, i diuen actuar en poblacions de Catalunya per retirar de l'espai públic tota la simbologia independentista.

Per la seva banda, el portaveu de PDeCAT, Ramon Minoves, incideix en el fet que la presència de l'estelada al balcó del consistori respon a un acord del ple i que, per tant, els grup va incórrer en una falta de l'Ordenança de Civisme. Els membres de l'oposició esperen mantenir més reunions properament per concretar les accions a emprendre.