L’Advocacia General de l’Estat s’ha personat en la causa de la càrrega policial a l’institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada. La denúncia d’un guàrdia civil que va tenir lesions per un cop de cadira en el centre educatiu durant l’actuació policial ha fet que l’Advocacia de l’Estat mogui fitxa. Aquest dimecres, precisament, havia de declarar l’alcalde del municipi, Gil Ariso, i tres veïns més ferits al Quercus durant la jornada del referèndum, però finalment la jutgessa que instrueix el cas va ajornar les declaracions. L’advocat general de l’Estat va demanar que se suspenguessin per estudiar el cas i preparar les preguntes.

Un home de 40 anys i veí del municipi ja va ser arrestat a final d'octubre, fet que, segons el cos armat, va fer que l’agent resultés ferit al coll, al canell dret i a la zona tibial de les cames, per la qual cosa va haver de ser atès en un centre hospitalari de Manresa. L’Advocacia de l’Estat entra, doncs, a la causa de la càrrega policial a l’institut Quercus per aquesta denúncia prèvia. «En la instrucció s’estan investigant tots els fets de les diferents diligències al voltant del que va passar al Quercus, inclosa la del guàrdia civil», explicava l’advocat dels ferits David Casellas.

En aquests moments no se sap si la jutgessa acabarà ajuntant les diferents denúncies en un mateix procediment judicial o si hi haurà peces separades. Segons els lletrats dels ferits, l’entrada de l’Advocacia General de l’Estat no suposarà cap inconvenient en la defensa dels afectats per les càrregues, que al·leguen un ús excessiu de la força per part dels agents contra els ciutadans que «feien resistència pacífica». Per al lletrat dels afectats per les càrregues, la denúncia del guàrdia civil «no posa en risc la situació dels ferits perquè van ser lesionats a l’exterior, i els fets que investiga l’Advocacia General de l’Estat van succeir a l’interior de l’institut Quercus», i afegeix que es tracta «d’una acció puntual» que no contradiu la versió dels ferits.

El Jutjat d’Instrucció 2 de Manresa ha cridat a declarar els ferits dels quatre municipis del Bages on la Guàrdia Civil va actuar per evitar la celebració del referèndum. L’entrada de l’Advocat General de l’Estat en la causa no impedeix que declarin els afectats d’altres punts de votació que s’han afegit en la denúncia col·lectiva, impulsada pel Col·legi d’Advocats de Manresa. Aquest dimecres, precisament, van declarar dos ferits en l’actuació de la Guàrdia Civil a l’escola Joncadella, també ubicada a Sant Joan de Vilatorrada.

L’Advocat General de l’Estat es va personar en la causa dimarts i per aquest motiu els ferits al Quercus, que dimecres havien de contestar les preguntes del fiscal i la jutgessa, no van ser avisats fins a última hora, quan ja estaven en les dependències judicials. Els advocats no es van oposar a la petició d’ajornar les declaracions.

L’alcalde de Sant Joan, per la seva banda, no descarta que se li pugui imputar un delicte de desobediència, com els batlles de Callús i Fonollosa. «No puc amagar que era allà com a ciutadà i alcalde, i em poden relacionar amb altres situacions i dir que vaig desobeir. Tot depèn del fiscal i de la jutgessa», va dir dimecres quan va sortir dels Jutjats de Manresa.

Ariso va rebre un cop d’escut a l’orella i un altre amb una porra. Tot i no tenir seqüeles, afirma que es va afegir a la denúncia per tenir «el dret moral de denunciar que es van vulnerar els drets de reunió i de votació», i per aquest motiu diu que «s’han d’exigir responsabilitats», comentava a la sortida dels jutjats.