La jutgessa que investiga la jornada de l'1-O al Bages ha descartat citar com a imputat el cap de la Guàrdia Civil que va dirigir els operatius de l'1-O a Castellgalí i a Fonollosa, on es van produir càrregues amb nombrosos ferits.

La imputació havia estat demanada pel Col·legi d'Advocats de Manresa (que exerceix l'acusació particular contra les càrregues policials) i la fiscalia s'hi havia mostrat verbalment a favor.

La sol·licitud del Col·legi i del fiscal va obligar en el seu moment a suspendre la declaració com a testimoni del guàrdia civil en qüestió. Ara, doncs, s'haurà de reprendre la declaració d'aquí a unes setmanes, tot mantenint la seva condició de testimoni.

La jutgessa tampoc té previst imputar els caps de la Guàrdia Civil dels operatius de Callús, l'escola Joncadella de Sant Joan i l'IES Quercus de la població santjoanenca.

En la seva resolució, la magistrada argumenta que, en tot cas, és partidària d'imputar primer els guàrdies civils que causessin lesions a les víctimes (feina d'identificació que continua en curs) i que serà després quan s'hagi d'imputar els caps policials, sempre la jutgessa cregui pertinent fer-ho.

El Col·legi d'Advocats no s'oposa a la decisió judicial i ha renunciat a presentar recurs a l'Audiència de Barcelona. Els lletrats del Col·legi consideren que, si els comandaments continuen declarant com a testimonis, estan obligats a declarar i, a més, a explicar la veritat, per la qual cosa, en els interrogatoris, se'ls pot treure molta més informació.

És el que ha passat aquest mateix dilluns amb el cap del dispositiu de la Joncadella, que ha contradit l'atestat de la Guàrdia Civil, cosa que ha permès exculpar el regidor santjoanenc Jordi Pesarrodona i el cap de Seguretat Ciutadana dels Mossos de Manresa.