Tranquil», «amb el cap ben alt» i «sense cap rancúnia» cap a la Guàrdia Civil. Així és com entrava aquest dilluns al matí Jordi Pesarrodona als jutjats de Manresa, on inicialment estava citat a declarar pels delictes d'odi i de resistència greu. Dues hores després, quan va saber que la jutge li retirava les imputacions i que li suspenia l'inter-rogatori, no se'n sabia avenir: «Gairebé no tinc paraules. Estic molt emocionat. Ara em surt tota la tensió d'aquests mesos», deia.

Pesarrodona, que va rebre l'escalf de 200 persones, veia aquest dilluns com s'acabava el seu malson, tot i que la jutge encara li manté la imputació per desobediència que li va obrir a l'inici del procés judicial, juntament amb els alcaldes de Fonollosa i Callús. En el cas de l'alcalde callussenc, però, la magistrada va arxivar la causa fa pocs dies, de manera que els advocats de Pesarrodona es mostaven «optimistes» sobre la possibilitat que acabi fent el mateix amb la del regidor santjoanenc. «Jordi Pesarrodona no és tan sols ni alcalde, sinó regidor de Cultura. No se li pot atribuir cap responsabilitat municipal sobre l'1-O», assenyalava David Casellas, un dels lletrats del Col·legi d'Advocats que exerceixen l'acusació contra la Guàrdia Civil i que defensen els polítics bagencs encausats.

Pesarrodona va arribar als jutjats de Manresa a 2/4 d'1 del migdia. L'acompanyaven més de 200 persones, que el van seguir en comitiva des de la plaça de Sant Domènec, on havien estat convocats pel CDR tres quarts d'hora abans. Molts dels concentrats es van posar nassos de pallasso i van regalar a Pesarrodona roses grogues, el color que denuncia l'existència de presos polítics.

Entre els concentrats, hi havia molts veïns de Sant Joan, entre ells l'exalcalde socialista Ezequiel Martínez. També hi havia veïns de Manresa i de la resta del Bages i nombrosos càrrecs d'ERC (com el president del Consell Comarcal, Agustí Comas), a més a més de regidors de la CUP de Manresa. Igualment, hi havia membres de Bombers per la República i d'Artistes per la República, que van acompanyar la comitiva amb tres retrats històrics sobre la repressió, el darrer dels quals de l'1-O.

Tant a Sant Domenènc com a davant dels jutjats, Pesarrodona, molt emocionat, va agrair les mostres de suport. El regidor va ser corejat amb crits de «No estàs sol», «Llibertat» i «Jordi, Jordi!». Pesarrodona va dir que «tenim molt present l'1 d'octubre, però no hem de contestar amb la violència que ells ens van donar. Al contrari, sempre ho hem de fer pacíficament, com avui, en aquest dia meravellós que és Sant Jordi, i que a partir d'avui compartim amb el dia mundial dels pallassos». I va afegir que els nassos de pallasso «són objectes de pau, per denunciar qualsevol injustícia».