Els treballadors del Centre Penitenciari Brians 1 de Sant Esteve Sesrovires van organitzar ahir al migdia una botifarrada reivindicativa a les portes de la presó per exigir la dimissió de Josep Font, director de la presó des de fa vuit mesos. Font és també l'exdirector de la presó de Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada, on també va rebre peticions de dimissió.

Els representants sindicals de Brians 1 denuncien que, des que Font és el director del centre, amb la seva actitud «prepotent i dictatorial», ha provocat tensions evitables amb gran part de la plantilla fent que l'ambient s'hagi tornat «irrespirable». A més, l'acusen de posar en dubte la professionalitat dels treballadors del centre i de posar en risc la seguretat de la presó amb instruccions «sense sentit» que la plantilla no comprèn i que, per exemple, s'ha traduït en un increment de les agressions d'interns a funcionaris.

Per això, els representants dels treballadors demanen a Amand Calderó, director de presons de la Generalitat, que el cessi i que reprengui el diàleg amb els sindicats per reconduir la situació.

L'acció d'ahir va estar convocada de forma unitària per tots els sindicats amb representació al centre: CCOO, CSIF, UGT i CATAC. La botifarrada va començar a 2/4 d'1 del migdia a la rotonda situada davant mateix de la presó, per tal que els treballadors del torn del matí i de tarda s'hi poguessin acostar en algun moment per fer palès el seu malestar.

«Destruir» el centre

Javier Martínez, responsable de presons d'UGT, va denunciar que Josep Font, en els vuit mesos que fa que dirigeix el centre, està aconseguint «destruir» la feina de molts anys amb directrius errònies i poc clares demostrant que «és un mal gestor». En aquest sentit, Martínez lamenta que, enlloc d'aportar solucions davant la conversió de Brians 1 de centre de penats a un de preventius, s'ha dedicat «a generar problemes i conflictes on no n'hi havia».

Per a Carlos de Ardanaz González, coordinador de l'agrupació de personal penitenciari de CCOO, la incapacitat de Font per dirigir el centre està posant en perill la seguretat de treballadors i interns amb mesures «irresponsables». Per exemple, critica que no s'hagi habilitat un espai adequat per allotjar els interns preventius en condicions o que la direcció «interfereixi» en els expedients disciplinaris «per maquillar les estadístiques i donar una imatge del centre que no és real». Unes deficiències, afegeix, que s'han traduït en un increment de les agressions d'interns a funcionaris des del tancament de la presó Model de Barcelona.

A més, el representant de CCOO critica també que Font està posant en dubte la professionalitat de la plantilla amb circulars internes on es fa referència a males praxis dels funcionaris. «Tots els treballadors de Brians 1 sabem les normes que hem de complir i posar en dubte la nostra professionalitat de manera gratuïta i injustificada porta al malestar de la plantilla», afirma.