Els dos capitans de la Guàrdia Civil que l'1-O van dirigir l'operatiu a l'IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada han refermat aquest dilluns davant de la jutge la seva acusació de desobediència contra els dos mossos d'esquadra que hi havia destinats en aquest centre. Els dos agents catalans estan citats com a investigats al jutjat el proper 28 de maig.

En concret, els comandaments han declarat que els dos agents catalans van incórrer en una suposada desobediència quan, a l'arribada a l'IES Quercus de quinze antiavalots de la Guàrdia Civil, es van situar al seu davant per "obstaculitzar" el seu pas (malgrat l'evident inferioritat numèrica). Un fet, però, que no va quedar gravat pels vídeos enregistrats al lloc dels fets.

D'aquesta manera, amb la seva declaració, els comandaments han aclarit que l'acusació de desobediència no es refereix a l'enfrontament verbal que els dos mossos van tenir amb antiavalots a les escales de l'IES Quercus, quan el cos armat es disposava a iniciar les càrregues contra la població.