La Diputació de Barcelona i els Agents Rurals posen en marxa avui els dispositius de vigilància per evitar incendis forestals, que s'allargaran fins a l'1 de setembre. Tot i que la campanya no s'espera tan complicada com la de l'any passat, gràcies a les pluges dels darrers mesos, els experts demanen extremar les precaucions, per la crescuda de la vegetació causada per les precipitacions.

En el cas de la Diputació, l'organisme provincial ha contractat 257 persones, la majoria de les quals per fer funcions de vigilància al territori. Es tracta d'informadors que es dividiran en 91 rutes per tota la superfície forestal de la demarcació. D'aquestes rutes, 41 corresponen a les comarques del Bages, el Moianès, el Berguedà, l'Anoia i el Baix Llobregat Nord.

La Diputació ha dividit la demarcació en tres àrees: la Metropolitana Sud, la Metropolitana Nord i la Centre, i aquesta última inclou les comarques del Bages, el Berguedà, el Moianès, l'Alta Anoia i Osona. En aquest sector hi destina un total de 80 informadors, a més a més de vuit operadors, dos guaites i dos enginyers.

El vicepresident primer de la Diputació i responsable de l'Àrea de Territori, el moianès Dionís Guiteras, va remarcar ahir «la importància de la sensibilització, en especial respecte a les burilles llançades des dels cotxes», i recorda que el pla de la Diputació «és un dispositiu de prevenció, i no d'emergència». L'operatiu d'emergències correspon als Bombers de la Generalitat, que, en el seu cas, presentaran el seu dispositiu de reforç en els propers dies.

A la campanya de la Diputació hi participen 269 ajuntaments, 124 agrupacions de defensa forestal (ADF) i nou federacions d'ADF.

Qui també inicia avui el seu dispositiu de prevenció antiincendis són els Agents Rurals de la Generalitat. Enguany, com a novetat, incorporaran quatre drons amb càmeres tèrmiques, per fer front a les situacions de perill. Segons la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, aquests dispositius «serviran per controlar el territori, però també per vigilar zones on es poden produir incendis intencionats i, alhora, per detectar punts calents i evitar revifalles». Per poder fer ús d'aquesta tecnologia, diversos efectius dels Agents Rurals s'han format en aquest camp.