La fiscalia demana sis anys de presó per a l'amo d'una empresa de transports de Balsareny, Venancio S. L., acusat d'haver defraudat un milió d'euros a la Seguretat Social, en haver situat a Fraga (Osca) una seu social fantasma, amb l'objectiu de pagar sous més baixos als treballadors, en tractar-se d'una província amb un altre conveni col·lectiu. Un subordinat seu, Francisco C. L., s'enfronta a prop de dos anys de presó, també per un delicte de defraudació a la Seguretat Social. El judici, que s'havia assenyalat inicialment ahir a l'Audiència de Barcelona, es va suspendre a última hora, i es farà finalment el 24 de juliol.

Els fets afecten l'empresa Llorsan 95, dedicada al transport de mercaderies i viatgers, així com a la reparació de vehicles. Inicialment, el 1995, la seu social es va fixar a Balsareny, el mateix municipi on és físicament l'empresa.

Tot i així, segons la fiscalia, l'any 2006, Venancio S. L. (soci majoritari i administrador únic de l'empresa) va decidir traslladar el domicili social a l'Avenida Reyes Católicos de Fraga, a la província d'Osca. El 2010, va tornar a modificar la seu social, però la va mantenir al mateix poble de Fraga.

El fiscal afirma que el trasllat del domicili social a Fraga no va comportar el trasllat del centre de treball de Llorsan, ni tampoc de les seves unitats productives i organitzatives, que es van mantenir a Balsareny. De fet, assegura la fiscalia, l'únic que existia a Fraga era una oficina amb un únic empleat que feia tasques simplement burocràtiques o administratives, i que no afectaven l'activitat mercantil diària de l'empresa.

Una «astúcia» per pagar menys

Pel que fa a la contractació de treballadors i a la seva posada en alta a la Segurat Social, anava a càrrec d'una gestoria a Manresa. La gestió administrativa desenvolupada per Llorsan anava a càrrec d'una altra empresa, l'administrador de la qual, Francisco C. L., també serà jutjat pel mateix cas.

El canvi de domicili social, de la província de Barcelona a la d'Osca, va ser una «astúcia», segons el fiscal, per reduir un 44% els costos salarials i de Seguretat Social de l'empresa. I és que, amb la seu a Fraga, s'aplicava el conveni col·lectiu del transport de la província d'Osca, en lloc del conveni de Barcelona. Aquest fet va provocar que l'empresa declarés unes bases de cotització a la Seguretat Social inferiors a les que li haurien correspost. La situació es va mantenir fins al 2013, quan l'empresa va pactar amb els empleats un conveni propi.

A banda dels sis anys presó, el fiscal vol que l'acusat retorni a la Seguretat Social el milió d'euros defraudats i que, a més, pagui una multa de 4,9 milions. Per a Francisco C. L., demana 23 mesos de presó i una multa d'1,8 milions.