Qui deu ser el misteriós Ynda? Molts manresans i bagencs es fan des de fa cinc anys aquesta pregunta, ja que veuen aquest nom pintat pertot arreu, tant a Manresa com a la resta de la comarca: en parets, en portes, en persianes, en fanals, en ponts... Finalment, gràcies a una investigació grafològica que ha tingut el suport de la UAB, la Policia Local manresana ha aconseguit determinar la identitat del grafiter i l'ha denunciat administrativament per l'ordenança de civisme de Manresa.

Ynda, segons expliquen fonts de la Policia Local, és un jove de 30 anys veí de Manresa que es dedica a les arts plàstiques, terreny en què posseeix un gran talent. Segons ha pogut saber aquest diari, el seu nom respon a les inicials R. P. M. No és un artista conegut per la ciutadania en general, però sí que és popular entre alguns cercles. De fet, l'objectiu principal de la seva activitat com a Ynda era aquest: reivindicar els seus grafits amb un sobrenom que li permetés convertir-se en marca i guanyar així fama entre el sector. I, òbviament, amagar la seva identitat real per no ser denunciat.

D'aquesta manera, durant cinc anys ha escampat el nom d'Ynda per una gran quantitat de carrers i espais públics de Manresa, tot convertint-se, de llarg, en el grafiter més actiu de la zona. I tenia sempre la gran habilitat de fer-ho sense ser enxampat per ningú. La Policia Local l'ha pogut relacionar amb més de 300 pintades només a la ciutat, tot i que és conscient que la seva activitat ha estat superior. De fet, el seu nom també es pot veure en ponts i en rotondes de moltes carreteres del Bages.

Feia temps que el cos policial manresà sospitava qui era, però mai no l'havia pogut caçar in fraganti. Per corroborar la seva identitat, ha hagut de recórrer a un estudi grafològic, que ha tingut el suport de tècnics especialistes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

En els seus grafits a les parets, Ynda es dedicava a escriure simplement el seu sobrenom, sense més detalls. Mentrestant, a les xarxes socials, l'artista anava publicant la seva obra legal, és a dir, els grafits i les pintures que signava amb el seu nom veritable.

L'estudi ha comparat la grafia de l'obra que el sospitós penjava a les xarxes amb la grafia de les pintades de l'Ynda. I el resultat ha estat concloent: en un cas i en l'altre, es tracta de la mateixa persona.

Un cop l'estudi grafològic ha determinat la identitat del grafiter, l'Ajuntament de Manresa ha procedit a denunciar-lo per la via administrativa, per incompliment de l'ordenança local de civisme.

Ara, els serveis administratius del consistori estan valorant el cost que ha suposat durant aquests anys la neteja de totes les parets afectades pel nom d'Ynda, que suma uns quants milers d'euros. Una sanció que haurà de pagar íntegrament el grafiter, que, curiosament, ja fa unes setmanes que ha abandonat la seva activitat urbana. El nom d'Ynda, però, encara perdura a hores d'ara en infinitat de parets de Manresa, sobretot de particulars.