Des dels seus primers dies de vida, els nadons ploren en francès, anglès o espanyol, ja que el plor dels nounats porta l'empremta de l'idioma dels seus pares, segons un estudi publicat a Current Biology. El descobriment suggereix que els bebès capten elements del que serà el seu idioma matern ja en el ventre de la seva mare, molt abans que emetin els primers sons. "La troballa més espectacular és que els nounats humans no només són capaços de reproduir diferents tons quan ploren, sinó que prefereixen les pautes sonores típiques de l'idioma que han sentit durant la seva vida fetal, en l'últim trimestre de gestació", segons Kathleen Wermke, de la universitat alemanya de Würzburg.

Segons Wermke, contràriament al que indiquen les interpretacions més ortodoxes, aquestes dades subratllen la importància del plor per al futur desenvolupament del llenguatge.

L'equip de Wermke va gravar i va analitzar el plor de 60 nounats sans, 30 de famílies francòfones i la resta de famílies germanòfones, entre 3 i 5 dies després del seu naixement. L'anàlisi va revelar clares diferències, basades en l'idioma matern. En l'experiment, els nadons francesos van tendir a plorar en un to ascendent, mentre que els alemanys ho van fer en un to descendent, unes diferències característiques entre els dos idiomes, va explicar Wermke.

Aquests resultats demostren l'impacte primerenc de l'idioma nadiu, segons els investigadors. Estudis anteriors havien demostrat que els fetus humans són capaços de memoritzar sons del món extern ja en l'últim trimestre de gestació. Però encara que se sabia que l'exposició prenatal a l'idioma matern influeix en la percepció dels nounats, es pensava que els seus efectes sobre la pronunciació de sons es donaven de forma molt més tardana.

Els nounats prefereixen la veu de la seva mare a totes les altres, perceben el contingut emocional dels missatges que els envia mitjançant l'entonació, i senten una forta motivació d'imitar-la per atreure-la i crear llaços afectius, segons l'estudi. I l'entonació de la mare és l'únic aspecte del llen- guatge que són capaços d'imitar, cosa que explicaria els resultats de l'estudi, assenyalen els científics.