Sant Benet de Bages obre a les nits a partir d'aquest estiu. La bellesa del monument, l'interès artístic que han amarat les pedres mil·lenàries, se'ns mostren ara amb llum artificial. Llums indirectes, focus, colors nous per a un monument que de nit fins i tot es retalla més majestuós sota un cel ennegrit. És una visita nova, amb sopar (opcional), que es vol enriquir d'una visita prèvia als horts, un element tan comú encara, però tan ric en matisos, que cada dia esdevé una mica més important en el conjunt de la visita a Sant Benet. Les visites nocturnes al monestir començaran el proper dijous dia 1 de juliol i es podran concertar per a dimecres i dijous de cada setmana fins al dia 9 de setembre.

La proposta que s'ha elaborat se sustenta sobre dos elements: el monestir i l'hort, i sobre un element que els uneix, els sentits. La visita nocturna, "la màgia del capvespre", com l'han anomenat des de Món Sant Benet, vol ser una proposta sensorial des del principi fins al final.

Un recorregut podria començar quan cau la tarda, quan el sol s'amaga lentament. L'inici seria a l'hort d'Alícia, el que hi ha a l'entrada del conjunt, on es treballa per la cura de trobar i estudiar i recuperar varietats pròpies de la comarca i de Catalunya. Es podria anar a l'hort, i en funció de l'època, collir allò que vol per al posterior sopar: uns tomàquets, uns pebrots, unes albergínies... Participar en un taller de sentits olfactius en el qual podríem descobrir les olors de les herbes aromàtiques, de la tarongina, del romaní, del timó, de l'alfàbrega... I visitaríem l'hort, passejant entre els enca- nyissats i els solcs de les més de 30 varietats de tomaqueres que s'hi cultiven.

Amb el cistell ple, es tractaria d'anar a la taula, parada a l'aire lliure, ara a l'hort per aprendre, situat entre el monestir i la part sud de l'espai congressual anomenat la Fàbrica. Aquí, sota una zona coberta, es podria triar entre un parell de menús, sempre freds, a base de pa amb tomàquet, amanides fresques, embotits de la zona, formatges de vaca i ovella, truites de carbassó i escalivada, fruita i vi del Bages.

I amb el sistema digestiu en marxa, sense haver deixat en cap moment la percepció de les olors del terreny que es trepitja, ara es tractaria d'afrontar l'última part, la visita al conjunt monumental. Del compartir taula es passaria a un món en què parlen les pedres a través dels audiovisuals que s'hi projecten; en què les estances emanen diferents olors, de l'encens a la vainilla, de l'espígol a les flors dels til·lers que hi ha al jardí, i música; s'entraria en un món en què silencis i músiques juguen per apreciar l'edifici, les seves estances, el seu mobiliari, la petjada del pintor Ramon Casas i el que el monestir li va donar a ell. Si de dia, el monument es pot veure en dues visites, de nit l'oferta és única, un tot que esdevenia necessari per a qui no té l'oportunitat de fer dues passades en un sol dia.

Les visites de capvespre a Sant Benet costen 8 euros (4 per als nens), amb sopar i visita a l'hort, 32 i 20 euros.