El triclosan, un potent agent antibacterià habitual en les pastes dentífriques, posa en perill la qualitat de l'aigua dels rius espanyols, segons un estudi de l'Institut Català d'Investigació de l'Aigua. Aquest component ja ha estat prohibit a Suècia perquè el consideren tòxic per a les comunitats microbianes fluvials. Segons l'estudi, el triclosan també es troba en sabons, desodorants i altres cosmètics com a agent desinfectant. La seva concentració ambiental en les aigües dels rius provoca un augment de la mortalitat bacteriana i una reducció de l'eficàcia fotosintètica de les algues. El triclosan és un bactericida d'ús comú que sobreviu a les diverses etapes de depuració a les plantes de tractament d'aigües residuals i que possiblement arriba als ecosistemes fluvials, un problema que s'incrementa a les zones de la Mediterrània, on l'escassetat de les precipitacions i dels cabals dels rius provoca una baixa capacitat de dilució, i incrementa el risc ambiental potencial d'aquest agent.

Altres riscos derivats de la concentració d'aquests elements en l'aigua dels rius, on arriba malgrat les depuradores, és un augment de la seva toxicitat quan es produeixen combinacions amb altres productes, especialment de procedència farmacèutica.

Malgrat que el triclosan està present en baixes concentracions en els sistemes fluvials, la seva capacitat de sobreviure als processos de depuració i la toxicitat que provoca en les algues demostra que, mesclat amb altres productes, pot ser tòxica per a les comunitats microbianes fluvials.