Més d'un centenar de persones van assistir diumenge al vespre a la primera xerrada del cicle de conferències sobre el diàleg entre religions organitzat per la Passió d'Esparreguera, que començava amb una visió de Jesús des del budisme, a càrrec de la monja budista i directora del institut Nagarjuna de Barcelona, Ani-la Marga Etxezarreta. El president de la Passió, Jaume Cassi, ha valorat molt positivament l'èxit d'aquesta primera xerrada i ha assegurat que estan "molt contents per la resposta del públic i per l'interès que ha tingut la conferència, estic convençut que la gent repetirà en les properes".

Enguany és la primera vegada que la Passió organitza aquest cicle que té per objectiu "esbrinar qui és Jesucrist, el protagonista del nostre espectacle, dins les altres religions i aconseguir que la gent parli de la Passió, perquè la gent només se'n recorda de l'espectacle per Setmana Santa i aquesta és una manera de promocionar-lo", assegura Cassi. Així fins el 4 de març, data d'inici de la temporada, es realitzaran tres conferències més que intentaran aproximar-se a la figura de Jesús des del judaisme, l'islamisme i el cristianisme.

El coordinador de les jornades i professors de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona, Joan Hernàndez, ha explicat que es tracta de "comprovar si la figura de Jesús és un punt de diàleg entre totes les religions" i ha apuntat que "els ponents són persones que coneixen molt bé la seva religió, però també el cristianisme per poder fer aquest paral·lelisme". Així, després d'Etxezarreta, participaran en el cicle Jorge Burdman, delegat de diàleg interreligiós de la Comunitat Isrealita de Barcelona, i Taoufik Cheddadi El Harrak, sociòleg, islamòleg i diplomat en Ciències Islàmiques. Resta pendent confirmar el ponent de la darrera xerrada, però probablement serà el bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortés.

Les perfeccions de Jesús

En la primera conferència, la directora de l'institut Nagarjuna de Barcelona va explicar als assistents que pel budisme Jesús és un bodhisattva, una persona que abans d'arribar a la il·luminació renuncia a la seva pròpia felicitat a la recerca de l'alliberament de tots els éssers.

Etxezarreta va subratllar que Jesús va aconseguir la il·luminació i va desenvolupar les sis perfeccions: generositat, ètica, paciència, perseverança entusiàstica, concentració i saviesa. En aquest sentit, va destacar que igual que Buda, "va viure l'espiritualitat en plenitud i senzillesa" i també predicava a través de paràboles, per arribar a la part més intuïtiva de les persones. En acabar la ponència hi va haver un torn obert de paraules, per tractar dubtes i reflexions sobre les connexions entre religions i el sentit de l'espiritualitat avui dia.