L'actor nord-americà Sean Penn, que aquest mes es va reunir a Buenos Aires amb la presidenta argentina, Cristina Fernández, va demanar ahir una negociació sobre el futur de les Malvines i va criticar la presència del príncep Guillem a les illes en un article publicat al diari The Guardian. La reacció dels mitjans britànics va ser immediata: un diluvi de desqualificacions pel que consideren la seva ignorància sobre la crisi. "Fes-nos riure i et perdonarem", li han arribat a dir, deixant molt clar que poden admirar-lo com a actor i menysprear-lo com a mediador polític.

De fet, Penn ha escrit al Guardian per aclarir la seva posició sobre el contenciós arran de la polèmica sorgida després d'haver qualificat la situació de "colonialista", però no ho ha arreglat. En l'article diu que "quan vaig utilitzar el terme 'colonialisme arcaic' en els meus comentaris no va ser, com es va informar de manera inexacta, una petició per a la repatriació dels súbdits britànics, sinó més aviat per qüestionar el desplegament del príncep Guillem a aquesta àrea d'operacions on molts pares i mares britànics i argentins han perdut els seus fills".

Segons Penn, de 51 anys, les dues parts haurien d'iniciar unes converses sobre la immigració a les illes i la distribució dels recursos naturals a l'Atlàntic Sud, on empreses britàniques han dut a terme treballs d'explotació de cru.

Pero els britànics li recorden que sempre hi ha un vaixell de guerra desplegat a la zona, i que la voluntat dels illencs sempre ha estat la de continur pertanyent al Regne Unit. Per això han titllat Penn d'"ignorant", i l'han considerat més aviat un enze que no pas un aliat conscient de l'adversari. Penn és ambaixador itinerant del govern d'Haití.

Aquest any es compleixen els 30 anys de la guerra que va enfrontar els dos països per la possessió de les illes, la sobirania que reclama Argentina des del gener del 1833. El conflicte va començar després que la junta argentina ocupés les illes el 2 d'abril del 1982.