Els antics maies no només no van predir que el món arribaria a la seva fi el desembre del 2012, sinó que estaven convençuts que duraria milers d'anys més, segons el epigrafista mexicà Erik Velásquez.

Durant la conferència magistral La suposada profecia maia per a l'any 2012, l'estudiós ha apuntat avui que els maies no van vaticinar la fi del món, entre altres motius perquè en la seva "cosmovisió" no hi tenia cabuda la visió lineal del temps que impera a Occident .

"Nosaltres tenim una mentalitat apocalíptica heretada de la tradició judeocristiana. Però per als antics maies hi haurà cicles, nous començaments, però mai finals", va dir l'estudiós en la ponència que va desenvolupar a la seu del Museu Nacional d'Antropologia a Ciutat de Mèxic.

"A la cultura maia no existeix la idea d'una creació absoluta, sinó que els elements que formen la naturalesa sempre han estat presents i l'únic que passa és que cada certs períodes envelleixen i es desordenen, de manera que els déus han de tornar a ordenar", ha indicat Velásquez.

El 13 d'agost del 3114 aC, quan es va iniciar una nova era de l'anomenat "compte llarg" maia, que seria "un camí cap a l'infinit, que no té principi i que es perllonga pel passat i el futur".

Prova que els maies no van vaticinar la fi del món el 2012, segons l'expert, és que la referència al mes de desembre d'enguany apareix recollida en un sol escrit jeroglífic dels milers que han estat trobats en excavacions arqueològiques.